Merdan Yanardağ: Madımak ‘derin devlet operasyonu’ değil İslamcılar’ın katliamı

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2022 Cumartesi 3:40 pm - Güncelleme: 2 Temmuz 2022 Cumartesi 10:51 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Madımak Katliamı ile ilgili “Sadece Alevilere yönelik bir katliam gibi ele alınıyor ve öyle anılıyor. Bu büyük bir yanlıştır. İsyan Cumhuriyet’e ve laik düzene karşıdır” dedi.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelen 33 aydının Madımak Oteli’nin ateşe verilerek öldürülmüştü. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ Madımak’ın 29’uncu yıl dönümünde katliama ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

O dönemde Aziz Nesin’in imtiyaz sahibi ve başyazar olduğu Aydınlık gazetesinde yayın yönetmeni olduğunu belirten Yanardağ “Madımak katliamı konusunda, kamuoyunun, aydınların, solun, Alevi örgütlerinin çok büyük bir hatası var. Olay sadece Alevilere yönelik bir katliam gibi ele alınıyor ve öyle anılıyor. Bu büyük bir yanlıştır. İsyan Cumhuriyet’e ve laik düzene karşıdır” dedi.

Sivas’ta Madımak anması: Bu otel hala yanıyor

‘GERÇEK APAÇIK ORTADAYDI’

Yanardağ, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları yazdı:

1- Madımak katliamı, siyasal islamcılığın gerçek yüzüdür. Ülke bu katliamla hesaplaşmadı. Otelin önünde toplanan 10-15 bin yobaz, “Yakın ulan yakın” diye bağırıyordu. Sonra da “Ermeniler, provokatörler, derin devlet vs yaktı” yalanına sarıldılar. Oysa gerçek apaçık ortadaydı.

2- Sivas-Madımak katliamı için “derin devlet işiydi” demek büyük yanılgı.. Solun, radikal bir tespit sandığı bu ezber, ne yazık ki dinci katilleri aklamaktan başka bir işe yaramıyor. O dönemde Aziz Nesin ile birlikte çalışıyorduk. Ben Aydınlık gazetesinin Yayın Yönetmeniydim.

‘DERİN DEVLET OPERASYONU DEĞİL’ İSLAMCILAR’IN KATLİAMI’

3- Yani katliama gerekçe yapılan Aydınlık gazetesinin yayın yönetmeniydim, A. Nesin de imtiyaz sahibi ve başyazarıydı. Devletin /iktidarın ihmalleri olduğu kesin, ama olayın bir “derin devlet operasyonu” değil, islamcıların katliamı olduğunun biliyoruz, olan bitenin tanığıyız.

4- O dönemde, imece usulü kurulan ‘Onbinler AŞ’nin girişimi ve solun ortak gazetesi olarak çıkan günlük Aydınlık, bazı nedenler ve ayrılıklar sonucu 1994 yılında kapandı. Ben televizyon alanına geçtim. Başarılı ve etkili bir gazeteydi. Madımak konusunda bütün bilgiler bize aktı.

Yaşar Kemal’in ‘Madımak’ konuşması gündem oldu: Utançtan başka ne kaldı elimizde?

‘BÜYÜK YANLIŞ’

5- Madımak katliamı konusunda, kamuoyunun, aydınların, solun, Alevi örgütlerinin çok büyük bir hatası var. Olay sadece Alevilere yönelik bir katliam gibi ele alınıyor ve öyle anılıyor. Bu büyük bir yanlıştır. İsyan Cumhuriyet’e ve laik düzene (ondan geriye ne kaldıysa) karşıdır.

6- Oysa Madımak’ta ölenlerin yarıdan fazlası (18 kişi) Sünni kökenli aydın ve sanatçılardır. Hiç kuşkusuz bizim için dinsel/mezhepsel aidiyet önemli değildir, ama durum budur ve ne yazık ki bu olay bakımından önemlidir. O nedenle anmaları mezhep darlığından kurtarmak gereklidir.

7- Ve son olarak; katliamın ardından, düzenlenmesine birlikte karar verdiğimiz basın toplantısında, Aziz Nesin, olanı biteni çok iyi anlatıyor.. Dikkat!. Kayıt TRT’ye ait! O dönemde TRT, hala özerk bir kurum gibi davranabiliyordu. Video aşağıda;”

Madımak Katliamı’nın 29. yılı! 2 Temmuz 1993’te neler oldu, dava nasıl kapatıldı?