Merdan Yanardağ: Kemal Kılıçdaroğlu’nu siyasetten silme operasyonu var

Yayın tarihi: 1 Mart 2023 Çarşamba 8:27 pm - Güncelleme: 2 Mart 2023 Perşembe 6:13 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Millet İttifakı’nın aday belirleme toplantısında İYİ Parti Lideri Akşener’in CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun adaylığına itiraz edeceğini düşündüğünü belirterek, “Ortada Kemal Kılıçdaroğlu’nu siyasetten silme operasyonu var” dedi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 18 Dakika’da Millet İttifakı’nın yarın Cumhurbaşkanı adayını belirleyeceği toplantı hakkında konuştu. Yanardağ, İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in partisinin grup toplantısında yaptığı, ‘apoletleri sökme’ konuşmasını hatırlatarak şunları dile getirdi:

“Bugün bakıyorsunuz, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş iki ayrı televizyonda. İmamoğlu, aday olmayacağını belirtmedi. Yavaş, belirtse de son birkaç gündür aday olabileceğine dair sinyaller verdi. Tuhaf bir eşikteyiz.

Meral hanımın hepimize sürpriz yapma olasılığına bir kenara bırakmıyorum. Parti içindeki gruplara bir takım kliklere yapmış olsun böyle bir ihtimal var. Veyahut Millet İttifakı’nda kimi direniş noktalarına kırmak için yapmış olabilir. Pekala Meral hanım düşünüyor olabilir ki  Kılıçdaroğlu değil başka bir aday seçilebilir adaydı. Kendi dediği gibi büyük tehlikeyi öncesinde savuşturmak gerekir. Kişisel hesaplar değil milletin hesabını yapmak gerekir diye düşünebilir. Bu olasılıkları bir yana bırakmıyorum. Meral Akşener’in kötü niyetli olduğuna da düşünmüyorum. Ama siyasal olarak yanlış değerlendirme yaptığını, AKP Erdoğan iktidarına 5 yıl daha hediye etmek üzere olduğunu düşünüyorum. Eğer Erdoğan bu seçimi bir daha kazanacaksa Türkiye’nin önündeki 100 yılını kaybetmek anlamına gelirse bunun sorumluluğu İYİ Parti ve Meral Akşener de olacaktır. Onunla beraber hala seçildikleri partinin kendilerini destekleyen siyasal ve toplumsal gücün niteliğinin farkında olmayan bu oyunda bir rol üstlenmeye çalışan iki belediye başkanı da olacaktır diye düşünüyorum. Meral hanımın bu konuşması yarın yapılacak toplantıyadır. Yanılma payım olabilir. Bizi yanıltabilir. Meral hanımın büyük olasılık aday önerisi ile geleceğini düşünüyorum.

“KILIÇDAROĞLU’NU SİYASETTE SİLME OPERASYONU”

Meral Akşener, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına itiraz edecek gibi duruyor. Ortada Kemal Kılıçdaroğlu’nu siyasetten silme operasyonu var. Meral hanım, zaten başbakan adayı. Dolayısıyla, Siyasal İslamcı iktidardan sonra sağ iktidarla geçiş dönemi tasarlanıyor. Bu beşli çetenin operasyonudur. Beşli çete bir sermaye grubudur. AKP döneminde zenginlemiş bir yağmacı sermaye grubudur. Bunların operasyonu olabileceğini akıldan hiç çıkarmamak lazım.

Mansur Yavaş daha önce net bir şekilde aday olmayacağını söyledi biz de onu kutladık. Bu sabah çıktığı bir TV programında net bir şekilde aday değilim demedi.

“ONLAR DA SÖKÜLECEK APOLET YOK”

Dediği şey “benim genel başkanım ve Meral hanımın işaret ettiği doğrultuda davranırım”.  Elbette. “Görev verirlerse yaparım” demek, görev beklemek demektir. Mansur Yavaş ile bu konuda bir temas kurulduğu belli. Mansur Yavaş, Beypazarı Belediye başkanlığından gelmiş 3 yıldır Ankara’yı  yöneten bir başkan. Devleti yönetecek bir siyasal müktesebata sahip olduğunu düşünmüyorum. Bu AKP’nin 21 yıldır yarattığı yıkımın ardından Cumhuriyet’in restorasyonun gerçekleştirebilecek bir bakış açısına sahip olduğunu düşünmüyorum. Bakıyorsunuz İmamoğlu da TV programında. Diyelim ki aday olmadı. En azından İYİ Parti’nin ilk tur için başka bir adayı da yedek de tuttuğuna dair ciddi kulis bilgiler var. Meral hanımın bugünkü konuşması sanki bunun zemini yaratmaya yöneliktir. Ola ki partiye sesleniyordu, gereğini yapar kendisi hakkında yaptığı değerlendirmeyi aynı yoğunlukta düzeltmeyi yaparız.

Kimin apoletlerinden söz ediyor? Kendisinden söz etmeyeceği çok açık. Deniyor ki işte Koray Aydın ve Yavuz Ağıralioğlu, bir ekip onlara mı hitap ediyor acaba? Daha Ülkücü karakteri belli karaktere hitap ediyor diye düşünülüyor. Onlar da sökülecek apolet yok. Bir apoletleri sökülecek CHP Genel Başkanı’dır.

Zaman Cumhur İttifakı ve Erdoğan lehine işliyor. Belirsizlik her zaman kurulan düzende ya da güçlü görünene işler. Ben güçlü oldukları kanısında değilim. Erdoğan, 14 Mayıs’ı bir defa daha ifade etti. 14 mayıs ise 2,5 ay var. Sizin adayınız yok. Bu ülkede böyle bir belirsizlikle seçmen nezdinde güvensizlik sorunu yaşadığı çok açık.

Altılı masayı Millet İttifakı yaptılar, fakat kendi aralarında anlaşamamış bir grup görüntüsü yarattığını yandaş medya sürekli empoze ediyor.

“TOPLUMBİLİMSEL ANLAYIŞLA YAKLAŞIYORUZ”

Bir kez daha belirteyim. Eğer bir dönem daha AKP’ye Erdoğan’a hediye edilirse seçimler; Millet İttifakı dağılmakla karşı karşıya kalırsa bunun vebali İYİ Parti’nin ve bu iki belediye başkanının boynunda olacaktır. Bizim kaygımız o. Biz bir takım, sorumsuz akıl tutulması yaşayan hatta siyaseti soytarılık zannedenlerin ileri sürdüğü gibi ne belediyelerden ne de herhangi bir siyasi partiden destek alan yani fonlanan bir TV kanalı değiliz. Bizim gücümüz buradan geliyor. İnandıklarımızı söylüyoruz. İçinden geçtiğimiz tarihsel süreci nasıl değerlendiriyorsak ona göre davranıyoruz. Nesnel gerçeğe Marksist bir terminoloji ile somut durumun tahlildir. Toplumbilimsel anlayışla yaklaşıyoruz.  İtirazımız bu.

“ÇOK RAHAT BİR ŞEKİLDE MERAL  HANIMDAN ÖZÜR DİLERİM”

Emre hocanın değerlendirmesini reddetmiyorum. O zaman çok rahat bir şekilde “Meral hanım kusura bakmayın özür diliyorum” derim. Umarım bu özrü dilerim.

Belli ki çok adaylı bir ilk tur gerçekleşecek. Bu durumda HDP’nin aday çıkarma olasılığı var. İYİ Parti HDP’ye şiddetle karşı çıkan bir siyasal anlayış ortaya koyuyor. Burada ciddi bir sorun var. Mansur Yavaş’a HDP’nin oy verdiği doğru. Ama Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP oylarının Yavaş’a akması mümkün değil. Çok büyük ölçüde Yavaş aday çıkarsa, Emek ve Özgürlük İttfifakı’nın ayrı bir aday çıkaracağı hemen hemen kesin.

“AKP BÜTÜN HESABINI BİRİNCİ TURA GÖRE YAPIYOR”

Meral Akşener’in bir aday gösterdiğini ittifakın diğer üyelerinin Kılıçdaroğlu’nu göstermesi halinde denilebilir ki 2. turda Kılıçdaroğlu, desteklenir. Hayır birinci turda AKP kazanacak. AKP bütün hesabını buna göre yapıyor. Seçim kurulları ile bu kadar oynamalarının bu kadar çalışmalarının YSK ile anlaştık demeleri Hande Fırat’ın ağzından kaçırdığı gibi sebebi bu. Aklı selim insanlar oturur değerlendirir tam da Meral hanımın dediği gibi o büyük tehlikeyi görürler ve tek adayla çıkarlar.

“HEP FEDAKARLIK YAPAN SOL”

Hep fedakarlık yapan CHP, hep fedakârlık yapan cumhuriyetçiler. Hep fedakarlık yapan sol. Herkes hassas çok hisli. Bu ülkede bir solun sosyalistlerin yurtseverlerin hissi yok öyle mi? Öyle mi zannediyorsunuz. Siyasetin görevi adayı seçtirmektir.”