Merdan Yanardağ Erzincan’da facianın yaşandığı madenin firmasına ait tüm bilgileri ifşa etti

Yayın tarihi: 14 Şubat 2024 Çarşamba 9:20 am - Güncelleme: 14 Şubat 2024 Çarşamba 9:20 am

Siyanürle sızıntısı nedeniyle 2022 yılında 16 milyon 441 bin lira ceza kesilen Erzincan’daki Anagold Altın Madeni’nde siyanürlü toprak kaydı. Resmi rakamlara göre 9 işçi toprak altında kaldı. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ Erzincan’da facianın yaşandığı madenin firmasına ait tüm bilgileri ifşa etti ve işletmenin AKP iktidarının desteğiyle açıldığını söyledi.

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni’nde bugün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkiinde toprak kayması meydana geldi. 9 işçinin toprak altında kaldığı belirtildi. Daha önce siyanür sızıntısı ile gündeme gelen maden şirketine 16 milyon 441 bin lira ceza kesilmişti. Ruhsatı iptal edilmeye maden şirketinin 7,2 milyon dolarlık (209 milyon lira) vergi cezasının ise silindiği ortaya çıkmıştı.

Göz göre göre geldi! İliç maden faciasında 9 işçi kayıp

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ yaşananlar hakkında 18 Dakika programına dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yanardağ Erzincan’da facianın yaşandığı madenin firmasına ait tüm bilgileri canlı yayında ifşa etti.

‘Bunu basit bir araştırmayla göreceksiniz biz sizin için derledik’ Merdan Yanardağ “Erzincan’ın Çöpler Köyü’nde Anadolu Mineral adlı şirket binlerce sondaj kuyusu açıyor Türkiye’de. Ovacık, Maraş, Sahilbey, gibi bir çok alan maden arıyorlar. Peki işbirlikçi kim? İşletmesini Çukurdere Madencilik adlı taşeron bir firma ile yürüyor. Altın madenini 2008’de işletmeye açmayı planlıyor 2009’da Erdoğan’ın damadı olan Berat Albayrak’ın CEO’su olduğu Çalık Holding’e bağlı Libya Madencilik ile bu Anadolu Minerals ortak bir şirket kuruyor. Anagold bu şirketin adı. Bu şirketin yüzde 80 payı ABD-Kanada ortaklığına ait yüzde 20’si Çalık Holding’e bağlı. Bu Anagold firması bölge halkı kendisine karşı çıkmasın diye hemen hemen her ailede birine madende iş veriyor. ” dedi.

Kaynak: TELE1