Merdan Yanardağ: Bölgemizde ciddi bir savaş tehdidi var

Yayın tarihi: 27 Haziran 2024 Perşembe 1:00 pm - Güncelleme: 27 Haziran 2024 Perşembe 1:01 pm

Haber: TELE1 Haber Merkezi

Gazeteci ve Yazar Merdan Yanardağ; Ukrayna’nın, Rusya’ya bağlı Sivastopol kentine yönelik füzeli saldırısını TELE1 ekranlarında değerlendirdi. Yanardağ, “Bölgemizde ciddi bir savaş tehdidi var. Büyüyen bir tehdit var” dedi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Ukrayna’nın Rusya’ya bağlı Sivastopol kentinde sivillere yönelik füzeli saldırısını dün yayınlanan 18 Dakika programında yorumladı.

Yanardağ, Rusya’nın ABD’yi sorumlu tuttuğu saldırıya ilişkin “Belli ki Amerikan askeri danışmanları, bizatihi Ukrayna ordusunda görev yapmaya ve kendi silahlarıyla Rus topraklarını vurmaya başladılar” değerlendirmesini yaptı.

Söz konusu saldırının, Türkiye için de önem taşıdığını belirten Yanardağ, “Ben, gözümüzün önünde çok büyük bir provokasyonun olduğunu, Türkiye’nin çok fazla iç sorunlarını gömüldüğü ama Hakan Fidan’ın da söylediği gibi, bir 3. Dünya Savaşı’na gidebilecek riskin, giderek büyüdüğünü düşünüyorum” dedi.

Yanardağ şunları söyledi:

-Dünyada yeni bir gerilim var. Sivastopol’a ABD füzeleri düştü. Bölgemizde ciddi bir savaş tehdidi var. Büyüyen bir tehdit var. Ukrayna savaşında Batı’nın provokasyon yaptığını düşünüyorum. Sivastopol’da insanların denize girdiği, plaj bölgesinde sivilleri hedef alan Amerikan füzeleri var. Muhalif olduğunu zanneden medya kesimleri var.

-Mesela “Sözde Sivastopol Valisi” diyorlar. Sen mi belirliyorsun bunu? Kırım Türklerine sordunuz mu Allah aşkına? Neonazi yönetimi, bu soytarılar Kırım’da Türkçe konuşmayı yasaklamışlardı. Kırım ayaklanıp, o Neonazi artıklarını kovalayıp, bağımsızlığını kazanıp, Rusya Federasyonu’na bir referandumla katıldıktan sonra, başkentin adı da dahil, bütün şehir isimleri iki dilde yazılıyor bugün: Rusça ve Türkçe. Camileri kapatıp, Cuma namazlarını, toplu namazları yasakladı Neonazi’nin yönetimi, Ukrayna yönetimi. Bu son derece cahilce.

“RUSYA İLE İLİŞKİLER NEREDEYSE İKİNCİ SIRAYA ÇIKMAK ÜZERE”

-Vali, bu füze saldırısında 2’si çocuk 5 kişi öldüğünü açıkladı. Lavrov’un yaptığı açıklamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyor. Yılda 7 milyon Rus turist Türkiye’ye geliyor. Türkiye doğal gazının büyük bir bölümünü Rusya’dan alıyor. Akkuyu’da nükleer santrali Rusya yapıyor. Rusya’yla ticari ilişkiler, neredeyse Almanya’dan sonra ikinci sıraya çıkmak üzere. Hatta parasal düzeyde onu aşmış bile olabilir. Rusya, Türkiye’nin 20 milyar dolarlık Botaş borcunu erteledi. Böyle yakın ilişkilerimiz olduğu bir ülkeden söz ediyoruz. Ama bu ülkede soykırımcıların doğum gününü ulusal bayram ilan eden, bir darbeyle seçilmiş yönetimi deviren Kiev’deki Neonazi yönetimini meşru kabul etmek, Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesini de tarihsel olarak mahkum etmek demektir.

“BELLİ Kİ ABD ASKERİ DANIŞMANLARI UKRAYNA ORDUSUNDA GÖREVE BAŞLAMIŞ”

-Rusya diyor ki “Bu Amerikan füzelerinin Ukrayna ordusu tarafından kullanılması mümkün değil. Bunların yazılımı, komutası, kullanılması her şeyi ABD’nin elinde ve ciddi bir eğitim gerektir”. Belli ki Amerikan askeri danışmanları, bizatihi Ukrayna ordusunda görev yapmaya ve kendi silahlarıyla Rus topraklarını vurmaya başladılar. Rusya savaş kapasitesini bütünüyle harekete geçirmiş değil. CIA yöneticilerinin de belirttiği gibi başarılı bir savaş yürüyüyor. En az sivil kayba yol açacak bir savaş. Çünkü Ukrayna halkının yüzde 80’i Rus. Tarihen, etkin olarak Rus. Dinsel olarak Ortadoks.

“3. DÜNYA SAVAŞI RİSKİ GİDEREK BÜYÜYOR”

-Ben, gözümüzün önünde çok büyük bir provokasyonun olduğunu, Türkiye’nin çok fazla iç sorunlarını gömüldüğü ama Hakan Fidan’ın da söylediği gibi, bir 3. Dünya Savaşı’na gidebilecek riskin, giderek büyüdüğünü düşünüyorum.

Ukrayna’nın 4 sivili öldürdüğü Sivastopol saldırısının görüntüleri ortaya çıktı

Gazeteci ve Yazar Merdan Yanardağ; Ukrayna'nın, Rusya'ya bağlı Sivastopol kentine yönelik füzeli saldırısını TELE1 ekranlarında değerlendirdi. Yanardağ, "Bölgemizde ciddi bir savaş tehdidi var. Büyüyen bir tehdit var" dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ