Merdan Yanardağ: Bağımsız bir basının olduğunu söylemek imkansız

Yayın tarihi: 24 Kasım 2020 Salı 7:52 pm - Güncelleme: 24 Kasım 2020 Salı 7:52 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Dr. Merdan Yanardağ, katıldığı bir radyo programında önemli açıklamalar yaptı. Yanardağ, “Haber kanallarının 27 saat boyunca Maliye Bakanı’nın istifa ettiğini haber yapmaması rezalet. Böyle bir ülkede bağımsız bir basının olduğunu söylemek imkansız” dedi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Dr. Merdan Yanardağ, Gündem Dışı’nda Serhat Sarısözen’in programına konuk oldu. Yanardağ, “Türkiye, NATO’ya girişiyle birlikte kendi evlatlarını, kendi aydınlarını inkar yoluna giderek tasfiye etmeye başlamıştır. Türkiye’de 10 aydın saydığınızda bunların 9’unun sürgün edildiğini veya büyük acılar çektiğini görürsünüz. Türkiye, Hababam Sınıfı’nın yazarı Rıfat Ilgaz’ı bile hapse atmış bir siyasi geçmişe sahiptir” dedi.

“SOVYETLER BİRLİĞİ, KURTULUŞ SAVAŞI’NA YARDIM EDEN İLK ÜLKEYDİ”

Cumhuriyet’in kendi evlatlarına kıyan bir tarihi olduğunu belirten Yanardağ, “Bunun nedeni şu: Soğuk Savaş döneminde Türkiye, özellikle 2.Dünya Savaşı’nda izlediği yanlış politika nedeniyle NATO’ya üye olmaya çalıştı. Atatürkçü, Kemalist aydınlarını komünistlikle suçlayarak, Rusya yanlışı olduğunu varsayarak baskı altına almaya başladı. Oysa ki dönemin Sovyetler Birliği, Kurtuluş Savaşı’nda yardım eden tek ülkedir. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Ankara Hükümeti’ni tanıyan ilk ülkedir. Böyle olmasına rağmen Türkiye’de Rus salatasının adı bile Amerikan salatası olarak değiştirilmiştir. Dünya’da Amerikan salatasının bulunduğu tek ülke Türkiye’dir. Amerika’da bile Amerikan salatası yoktur! Cumhuriyet’in kendi evlatlarına kıyan bir tarihi vardır. Bu durum, kesintilerle günümüze kadar geldi. Yaşar Kemal’in ömrü hapislerde geçti. Orhan Kemal, Nazım Hikmet, Rıfat Ilgaz böyle. Türk aydınının dramıdır bu.” dedi.

“BÖYLE BİR ÜLKEDE BAĞIMSIZ BİR BASIN OLDUĞUNU SÖYLEMEK İMKANSIZ”

Yanardağ, Türkiye’deki medyanın güncel durumunu ise şöyle değerlendirdi:

Haber kanallarının 27 saat boyunca Maliye Bakanı’nın istifa ettiğini haber yapmaması rezalet. Böyle bir ülkede bağımsız bir basının olduğunu söylemek imkansız. Türkiye’de Sayın Erdoğan ya da Sayın Erdoğan adına konuşan birisi konuşmadıkça o haber yayınlanamıyor. Bu, Türkiye açısından çok acıklı, berbat bir durumdur… Bazı kanalların nasıl hala izlenebildiğini anlayamıyorum. İzleyicisine yalan söylemiş, haberi gizlemiş. Neyine güveneceksiniz bunun.”