Merdan Yanardağ: Atatürk ve Cumhuriyet’e savaş açmadan Vahdettin savunulamaz

Yayın tarihi: 19 Eylül 2022 Pazartesi 8:41 pm - Güncelleme: 19 Eylül 2022 Pazartesi 9:08 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini açıktan hedef göstermesine tepki gösterdi. Yanardağ, “Atatürk ve Cumhuriyet’e savaş açmadan Vahdettin savunulamaz. Haine hain demek hakaret değildir” dedi. 

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i geçtiğimiz günlerde Osmanlı hakkında söylediği sözler nedeniyle hedef aldı.

Erdoğan, Merdan Yanardağ için, “Bir de Merdan Yanardağ diye birisi var. O da Osmanlı hakkında ahlaksız ifadeler kullanıyor, hakaretler ediyor. Bu ifadeleri kesinlikle nefret suçuna da girer. Tabii bunların üzerine gitmemiz lazım. Yani bu meydan o kadar boş değil. Bunu bilmeleri gerekecek. Ecdadımıza eğer layık olacaksak bunlara hukuk çerçevesinde gereğini yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Merdan Yanardağ, 18 Dakika’da AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yanıt verdi. İngiliz gemisi ile İstanbul’dan kaçan Osmanlı’nın son padişahı Vahdettin için ‘Haine hain demek hakaret değildir’ dedi.

 

Atatürk’ün Vahdettin sözleri Meclis tutanaklarında! “Hain bir adamdır”

Yanardağ şunları dile getirdi:

“VAHDETTİN SAVUNULUYORSA ATATÜRK İLE SORUNUZ VARDIR”

“Sayın Erdoğan, Vahdettin ve Osmanlı’yı ‘ahlaksızca’ eleştirdiğimi ifadesini kullanmış. Bu 16. yüzyılda Oğuz Türkmenlere ait bir şiirdir. Bu bir demokrasi testidir. Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet’e savaş açmadan Vahdettin ve hatta Abdülhamit’i savunulmaz. Vahdettin ve Abdülhamit savunuluyorsa Cumhuriyet ve Atatürk ile sorununuz vardır.

“ATATÜRK ALTINI ÇİZE ÇİZE VAHDETTİN’İN HAİN OLDUĞUNU SÖYLÜYOR”

Atatürk altını çize çize Vahdettin’in hain olduğunu söylüyor. Ve Sayın Erdoğan burada yargıya talimat veriyor.  ‘Merdan Yanardağ diye birisi var’ o benim gayet iyi biliyor. Hayır ahlaksız bir ifade kullanmıyorum. Bu hedef gösteren bir suçlamadır. Hiç kimse hakkında ahlaksız ifade kullanmam. Ancak hakkedenlere iade ederim. Hakaret yok. Haine haine demek hakaret değildir. Bu ifadeler nefret suçuna girmez bir tarih tartışmasına girer. Bağımsız Türk yargısı bu talimatın yerine mi yoksa hukuku mu yerine getirecek?  Osmanlı’yı Vahdettin’i ve Abdülhamit’i koruma kanunu var mı? Niye nefret suçu işliyoruz. 1940’da devletin yayınladığı okuduğum halk şiiri var. Girin internete göreceksiniz. O Anadolu Türklerinin şiiridir. Osmanlı onlarla hep savaştı. Celali isyanı Türkmenlerle Osmanlı’nın kavgasıdır.  Kendi kurucu kavmi ile kavminden kopan Selçuklu Büyük Oğuz Ayaklanması ile çökmüştür. Anadolu Selçuklu, yüzyıl daha varlığını sürdürme sebebi halkı ile yabancılaşmamasındandır.

“HİÇ KİMSEYE HAKARET ETMEDİM”

Ben bu hakareti reddediyorum ve bu anlayışla mücadele ediyorum. Bunu kabul etmiyorum. Hiçbir kimseye hakaret etmedim. Ahlaksız ifadeler çıkardığımızı nereden çıkarttınız. Vahdettin’i Osmanlı’yı eleştirmek neden ahlaksız oluyor? Ben Osmanlı’yı da Vahdettin’i de eleştirmeye devam edeceğim. Osmanlı da Selçuklu da bizim tarihimiz bunu nasıl reddedebiliriz? Fatih’e Kanuni’ye hakaret yok biz burada Osmanlı’yı çağın gerçeği ile eleştirdik. Bugün Ortaçağ din ve tarım toplumunu savunmak siyasal anlamda da entelektüel bakımda da gericiliktir. Sizin ecdadınız kim olursa olsun itiraz etmeyiz ama Osmanlı bizim ecdadımız değil. Benim ailem saray efradından gelmiyor. Ben anne ve baba tarafından Oğuz Türkmen boyundan gelirim. Benim soyumda odur. Vahdettin’in soyundan gelebiliyorsunuz ona da itiraz etmem yandaş medya diyor ya ona söylüyorum. Yüreğiniz kapasiteniz yetiyorsa bunu tartışırsınız iftira atıp çarpıtmasınız. Hayır efendim hakaret etmemdim şiirle. Osmanlı Anadolu halkı ile mücadele etmiş”