Mercedes emisyon skandalında ödeyeceği tazminat belli oldu

Yayın tarihi: 16 Ağustos 2020 Pazar 8:00 am - Güncelleme: 15 Ağustos 2020 Cumartesi 2:55 pm

Alman otomotiv devi Daimler , karbon gazı salınımını yasal sınırlar içinde göstermek için araçlarına yanıltıcı yazılım yüklerken yakalanmıştı. Pek çok üreticinin aynı sahtekarlığı yaptığı ortaya çıkarken Mercedes emisyon skandalında ödeyeceği tazminat miktarı da şekillendi.

Mercedes emisyon skandalı için geçen yıl Avrupa’da 960 milyon dolar ceza ödemişti. Şirket şimdi de ABD’de 3 milyar dolarlık tazminat ödemek zorunda kalacak.

Bu miktarın 1.5 milyar doları, ABD’de skandaldan etkilenen Mercedes sahiplerine tazminat olarak ödenecek. Ancak 3 milyar dolar Volkswagen’in durumuna göre çok hafif kalıyor. Emisyon skandalının ortaya çıkmasına neden olan asıl firma Volkswagen 35 milyar dolar ceza ödemek zorunda kalmıştı.

Mercedes emisyon

Emisyon skandalı, otomobil üreticilerinin egzos gazı testine giren araçları tespit edip motorun performansını düşürmek için gizli bir yazılım geliştirmesi nedeniyle ortaya çıkmıştı. Yapılan araştırmalarda, üreticilerin 2008 yılından beri araçlara gizli yazılımlar yükleyerek yasal testleri yanılttıkları ortaya çıkmıştı. Korkunç olansa, otomotiv endüstrisinin dünya devi şirketlerinin, yasaları yanıltmak için bu operasyonu büyük bir soğukkanlılıkla on yıl boyunca sürdürüyor olması.

Şimdi hepimizin aklında şu sorular var… Peki sizce, Dünya atmosferine saldıkları zehirli gazları saklamak için yasa dışı yazılımlar üreten otomobil üreticileri, kaza anında insanların canını koruyacak güvenlik önlemleri konusunda ne tür dolandırıcılıklar çevirmiş olabilirler?

2020’nin en iyi oyun tablet modelleri