Menendez gitti F-16’lar verilecek mi?

Yayın tarihi: 26 Eylül 2023 Salı 6:51 am - Güncelleme: 26 Eylül 2023 Salı 6:51 am

Yılmaz Polat

Türkiye’nin uzun zamandır belalısı ABD Senatosu’nda Rum lobisinin en hararetli savunucularından iş adamlarından rüşvet almak suçlanan Dışilişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez geçici süreyle başkanlığı bırakmak zorunda kaldı.

Demokrat Parti New Jersey Senatörü Menendez ve eşi hakkındaki iddialar çok ciddi. Menendez Senatörlükten de istifaya zorlanıyor. Suçlu bulunmaması halinde görevine dönebilecek. Ancak çok ağır suçlar yöneltiliyor. İddianamede yok yok.

Küba’lı göçmen bir ailenin çocuğu olan Menendez, nüfuzunu kullanarak iş adamlarını çıkar sağlamak, rüşvet almak ve dolandırıcılıkla suçlanıyor. İddianamede, evinde altın külçelerinin yanı sıra, adını taşıyan ceketlerin içinde bulunan ve nakit parayla doldurulmuş zarfların bir görüntüsü var.

Savcılar, Menendez’in evinde 480 bin dolardan fazla nakit para bulduklarını söylüyor. İddianamede Mısır hükümetine fayda sağlamak karşılığında binlerce dolar rüşvet almakla da suçlanıyor.

Menendez uzun süredir özellikle Yunanistan’la ilişkiler konusunda Türkiye’yi sert biçimde eleştiriyor, Patriot füze sistemi dahil, F-16 savaş uçaklarının satışı ve modernizasyonuna karşı çıkıyor.

Yunanistan’ın her zaman Türkiye ile barış içinde yaşamak istediğini iddia edip, Hava sahalarını ihlal eden, kıta sahanlığını ihlal edenler Yunanistan olmadığını öne sürüyordu. Rüşvet almakla suçlanan Menendez F-!6’lar için önemli bir engeldi. Erdoğan Yönetimi, ABD’den 40 yeni F-16 savaş uçağı ile 80 uçak için modernizasyon kiti istediğini Biden Yönetimine bildirmişti.

ABD Yönetimi de her defasında Menendez’i gerekçe göstererek, resmi bir adım atmadı. Türkiye’ye F-16 satışını desteklediklerini söylemekle yetindi. Erdoğan-Biden görüşmelerinde de bir sonuç alınmadı.

Biden Yönetimi, satış ve modernizasyon için bugüne kadar Kongreye resmi bir istekte bulunmadı. Sadece Dışişleri Bakanlığı, F-16 savaş uçaklarının iletişim sistemi Link-16 taktik veri bağlantı ağının modernizasyon kitlerinin satışına yönelik kararını resmi olarak Kongreye bildirdi.

Artık Bob Menendez Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı değil. En azından aklanıncaya kadar.

Senatörü uzun bir yargı süreci bekliyor.

ABD Yönetimi F-16 konusunda nasıl bir adım atacak?

Resmi yazıyı yazacak mı? Yoksa İsveç’in Nato üyeliğini mi bekleyecek?