Memur maaşlarının zam oranları belli oldu! Hükumetin dediği oldu: Memuru Açlığa mahkum ettiler

Yayın tarihi: 28 Ağustos 2019 Çarşamba 6:41 pm - Güncelleme: 29 Ağustos 2019 Perşembe 8:13 am

Hakem Heyeti hükümetin dediğini yaptı… Memur zamları 2020 için yüzde 4+4, 2021 için yüzde 3+3 olarak belirlendi. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu ve Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, “Zam oranları konusunda sendikaların daha yüksek talepleri oldu. Hükümetin en son teklif ettiği 2020’de yüzde 4+4, 2021’de yüzde 3+3 nihai olarak kabul edildi. Maddelerin yaklaşık üçte ikisi oy birliğiyle, kalan kısmı ise genelde sendikalarımızın taleplerinin daha yüksek olması dolayısıyla oy çokluğuyla kabul edilmiş oldu.” açıklamasında bulundu.

Memur ve memur emeklilerinin zam oranı belli oldu. Hakem Heyeti, hükümetin 2020 için yüzde 4+4, 2021 için yüzde 3+3 teklifini onayladı.

Memur ve memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi üzerinde hükümet ile memur sendikalarının 20 günlük yasal sürede anlaşamaması nedeniyle maaş zammı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na devredilmişti.

Bugün, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş’ın başkanlığında Sayıştay Başkanlığı’nda toplanan Kurul, memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına 2020’nin ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 4, 2021’nin ilk 6 ayında yüzde 3, ikinci 6 ayında yüzde 3 zam yapılmasına karar verdi.

”HÜKÜMETİN SON TEKLİFİ NİHAİ OLARAK KABUL EDİLDİ”

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu ve Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, karara ilişkin açıklamasında, “Şüphesiz ki çalışanlarımızın sorunları çok. Bunların hepsini bu Kurul’da çözmenin mümkün olmadığını bizler de biliyoruz, sendikalar da biliyor. 800’ü aşkın madde üzerinde müzakere ettik ve oylama yaptık. Bunlardan büyük bir kısmı kabul edildi, kabul edilmeyenlerin gerekçeleri de ortaya konuldu. 800 madde içerisinde en önemlisi ve beklenileni zam oranları. Zam oranları konusunda sendikaların daha yüksek talepleri oldu. Hükümetin en son teklif ettiği 2020’de yüzde 4+4, 2021’de yüzde 3+3 nihai olarak kabul edildi.” ifadelerini kullandı.

“SÜRECİ TIKANDIĞI YERDEN ALDIK, TEKRAR YOLUNA KOYDUK”

Baş, şunları kaydetti:

“Kurul’un, kanunda öngörülmüş olan sürecin tıkanması durumunda bu tür bir mekanizmayla sürecin açılabilmesine ilişkin ne kadar değerli bir sistematik olduğu da bu şekilde anlaşılmış oldu. Dolayısıyla süreci tıkandığı yerden aldık ve şu aşamada tekrar yoluna koymuş olduk. Maddelerin yaklaşık üçte ikisi oy birliğiyle, kalan kısmı ise genelde sendikalarımızın taleplerinin daha yüksek olması dolayısıyla oy çokluğuyla kabul edilmiş oldu. Onlar karşı oylarını üç gün içerisinde yazacaklar. Daha sonra Kurul kararı Resmi Gazete’de yayımlanmış olacak. Sözleşme kamu çalışanlarına hayırlı olsun.”

KONFEDERASYON TALEPLERİ

Toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun tamamıyla yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunmuştu.

Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payının yanında, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesini talep etmişti.

Pazarlık masasının diğer üyesi KESK, 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı istemişti.

SÜREÇ

Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Görevliler Sendikaları Heyeti arasında görüşmeler 1 Ağustos’ta başlamıştı. Görüşmeler kapsamında hükümet, 16 Ağustos’ta Kamu İşveren Heyeti adına ilk zam teklifini açıklamıştı. 2020’nin ilk altı ayında yüzde 3,5, ikinci altı ayında yüzde 3, 2021’nin ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 2,5 zamdan oluşan bu teklif, memur konfederasyonlarınca kabul görmemişti.

Hükümet, 18 Ağustos’ta 2020’de yüzde 4+4, 2021’de yüzde 3+3 zamdan oluşan yeni bir teklifte bulunmuştu. Kamu Görevliler Sendikaları Heyet Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bu teklifin de sözleşmeyi imzalama seviyesinin uzağında olduğunu belirterek, yeni teklif beklediklerini söylemişti.

Tarafların yasal olarak belirlenen müzakere süresinin son gününde de anlaşamaması üzerine, Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvuru süreci başlamıştı.

HEYET KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Üniversitelerdeki ilgili bölümlerden Cumhurbaşkanı tarafından seçilen üye Prof. Dr. Fatih Uşan oldu. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı olan Uşan, üniversitedeki açılış töreninde fahri doktora unvanı sunumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elini öpmek istemesi ile gündeme gelmişti. Ancak Erdoğan elini öptürmemişti.

Yedek üye olarak da Cumhurbaşkanı tarafından Prof. Dr. Mehmet Barca seçildi. Konfederasyonlar tarafından önerilen adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen üye Doç. Dr. Fatih Yardımcıoğlu oldu. Yardımcıoğlu Twitter adresinde kendisini “Cihannüma Sakarya İl Temsilcisi” olarak tanıtıyor.

Yardımcıoğlu’nun yerine yedek üye olarak da Cumhurbaşkanı tarafından Prof. Dr. Şakir Görmüş seçildi. Görmüş, Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü’nde görevli. Bu isimlerin dışında 11 kişilik kurulda Memur-Sen’in 2, Türkiye Kamu-Sen ile KESK’in de birer üyesi yer alıyor. Kurul toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alabiliyor. Kurul üyeleri çekimser oy kullanamıyor. Oyların eşitliği halinde ise başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılıyor.

KESK’TEN AÇIKLAMA: Hakem Kurulu hükümetin noteridir!

KESK, sosyal medyadan yaptığı açıklamada karara tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

“Beklenen oldu, yandaş konfederasyonun umut bağladığı Hakem Kurulu hükümetin son teklifi olan 2020 için yüzde 4+ yüzde 4, 2021 için yüzde 3+yüzde 3 oranını aynen oy çokluğu ile kabul etti! Kararı tanımıyoruz! Mevcut TİS sistemi bir kez daha çökmüştür.Hakem Kurulu kararında temel sorunlara (gelir vergisi, ek gösterge, sözleşmelilere kadro , 3600 ek gösterge..vb.) ilişkin hiç bir madde de bir çözüm yok…
Mevcut TİS mekanizması ile kamu emekçileri lehine bir adım dahi yol almanın mümkün olmadığı bir kez daha görüldü! Hakem Kurulu hükümetin noteridir! Kamu emekçilerinin temel gündemi artık GREVLİ, gerçek toplu sözleşmenin olduğu yeni bir TİS sistemi ve bunun yasal düzenlemesidir.
Hakem Kurulu kararı ile Toplu görüşmeler süreci de dahil son 18 yılın en kötü toplu sözleşme sonucu ortaya çıkmıştır. Hükümetin dikte ettiği karar olduğu gibi esas alınmıştır!”

“Bizim bu zammı kabul etmemiz mümkün değil”

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tümer ise, “Bizim bu zammı kabul etmemiz mümkün değil. Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ve 2 milyonu aşkın memur emeklisi ile bunların aileleri de dahil 20 milyon insan hayal kırıklığına uğramıştır” dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tümer, 5. Dönem Toplu Sözleşmesine dair, “Bizim bu zammı kabul etmemiz mümkün değil. Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ve 2 milyonu aşkın memur emeklisi ile bunların aileleri de dahil 20 milyon insan hayal kırıklığına uğramıştır.” dedi.

Tümer, masada yetkili konfederasyon olan Memur-Sen’in 1 ila 20 Ağustos arasındaki toplu sözleşme sürecinin kötü bir şekilde yürütüldüğünü savunarak, orada kötü yürütülen sürecin, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nda da devam ettiğini söyledi.

Kurul’un 2020’de yüzde 4+4, 2021’de yüzde 3+3 zam kararıyla kamu çalışanları ve emeklilerinin bir kez daha kaybettiğini dile getiren Tümer, şunları kaydetti:

“Bizim bu zammı kabul etmemiz mümkün değil. Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ve 2 milyonu aşkın memur emeklisi ile bunların aileleri de dahil 20 milyon insan hayal kırıklığına uğramıştır. Konfederasyon olarak başkanlar kurulumuzu toplayacağız, üretimden gelen gücümüzü kullanmak da dahil olmak üzere kamu çalışanlarının lehine olan her türlü eylem ve etkinliği mutlak suretle ele alacağız.”