Melih Gökçek’in FETÖ’ye yıktırdığı miras… ‘Ankara tam bir vandalizm dönemi yaşadı’

Yayın tarihi: 2 Aralık 2019 Pazartesi 2:25 pm - Güncelleme: 2 Aralık 2019 Pazartesi 2:25 pm

Atatürk’ün talimatıyla kurulan ve Ankara’nın içme suyunu filtre edip dağıtan Cumhuriyet dönemi yapılarından Su Süzgeci binası, istifa eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından 2013’te FETÖ’nün kurdurduğu Turgut Özal Üniversitesi’ne devredilmiş, ardından tarihi bina yıkılmıştı.

Çubuk Barajı’ndan gelen Ankara’nın içme suyunu filtre edip dağıtan Cumhuriyet dönemi yapılarından Su Süzgeci binası, uzun yıllar Ankara’nın temiz su ihtiyacını karşılayan genç Cumhuriyet mimarisi yapılarından oldu. Dışkapı’da 1936 yılında büyük törenlerle açılan Su Süzgeci Binası, aynı yıllarda inşa edilen Çubuk 1 Barajı’nın suyunu filtrelemek için uzun yıllar Ankara halkına hizmet verdi. Ankara’nın sembol mekanlarından Gençlik Parkı’ndaki havuzları da besleyen Süzgeç binası, çevresindeki yapılarla birlikte 1930’lu yılların “kübik” diye tarif edilen modern mimari özelliklerini gösteriyordu. Yeşil alan içindeki bina uzun yıllar Ankara halkının misafirini karşılamak için verdiği adreslerden biri oldu.

GÖKÇEK FETÖ’YE SATTI

Tarihi bina, Gökçek tarafından, FETÖ’nün kurduğu Turgut Özal Üniversitesi’ne satıldı ve ardından yıkım kararı çıkarıldı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ise dönemin mayıs ayında, binanın “Endüstriyel Miras” olarak korunması için Kültür ve Tabiatı Koruma Kurulu’na başvurdu. Kurul kararı beklenirken, ağustos ayında ani bir kararla yıkılan binanın yerine üniversiteye ait tesislerin kurulacağı gündeme geldi. Ancak, 17/25 Aralık döneminde yaşanan FETÖ ve AKP ayrışmasının ardından, araziye yeni bir bina yapılmadı.

‘SİMGELER YIKILDI, BOŞLUK OLUŞTURULDU’

Konuya ilişkin Cumhuriyet Anadolu’ya konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara’nın, Gökçek döneminde yüksek yoğunluklu bir savaş yaşadığını ve Su Süzgeci gibi birçok Cumhuriyet dönemi eserin yıkıldığını belirtti. Siyasi iktidarın Cumhuriyet ile hesaplaştığını ve Cumhuriyetin izlerini ortadan kaldırmaya çalıştığını ifade eden Candan, yıkımların ideolojik olduğunu kaydetti. Candan, “Ankara tam bir vandalizm dönemi yaşadı. Su süzgeci binasının alanı şimdi boş. İktidarın genel bakış açısını buralardan okuyabiliriz. Yani Cumhuriyetin simge yapıları yıkılarak bir boşluk oluşturuldu” dedi. Siyasi iktidarın önce boşluk oluşturduğunu sonrasında o boşlukları kendi ideolojisi ile doldurduğunu belirten Candan, “Bu boşlukların neyle dolacağı, başkentin yaralarının nasıl sarılacağı önemli. Bir gün mutlaka yıkılan tüm yapılar yeniden yapılacak” dedi.