Melih Gökçek’e yargı kalkanı!

Yayın tarihi: 2 Şubat 2022 Çarşamba 12:00 pm - Güncelleme: 2 Şubat 2022 Çarşamba 12:00 pm

‘FETÖ’ye üye olmak ve menfaat sağlamak’ iddialarına ‘17-25 Aralık öncesiydi’ yanıtı veren eski, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkındaki suç duyuruları takipsizlikle sonuçlandı. Takipsizlik kararına tepki gösteren CHP’li Emir, “Hukuksuzdur, tüm deliller ortada” dedi

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘FETÖ terör örgütüne üye olma ve propagandasını yapma’ suçlamasıyla eski Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında yapılan suç duyurularına ilişkin takipsizlik kararı verdi. Gökçek’in teröre finansman sağladığı iddialarının ise ‘görevi kötüye kullanma’ suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmedilirken Fethullah Gülen’i öven paylaşımların, “Henüz silahlı terör örgütü olarak kabul edilmemiş olan oluşumun sözde liderine duyulan sempatiye binaen” yapıldığı savunuldu. Gökçek’in, Gülen Cemaati’nin terör örgütü olarak kabul edilmeye başlandığı dönem sonrası cemaate karşı tavır aldığı ifade edildi.

Usulsüzlük tespit eden Yavaş, Gökçek hakkında suç duyurusunda bulundu

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA

Başsavcılığın, ‘Belediye Meclisi aracılığıyla FETÖ üyelerinin yöneticilik yaptığı kooperatiflere daha fazla inşaat yapma hakkı sağlamak üzere imar planları düzenlemek’ suçlaması ile ilgili Gökçek’e yönelik aldığı kararda, özetle şunlar kaydedildi: “Şüphelinin belediye başkanı olarak görev yaptığı dönemde, belirtilen suçların işlenmesinde kullanılacağını bilerek ve isteyerek terör örgütüne fon sağladığına veya örgüt adına fon topladığına, söz konusu imar ve ihale işlemlerinin ‘FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Yardım Etme veya Terörizmin Finansmanını Sağlama’ kastı ve saikiyle gerçekleştirildiğine dair somut bir delil bulunmadı. Usulsüzlük iddialarına konu eylemlerin, ‘Görevi Kötüye Kullanma’ suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği…”

Kararda, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarının makul sürede bütün delilleri toplamaları ve sadece mahkumiyetle sonuçlanacağını değerlendirdikleri hususları dava konusu yapmaları gerektiği vurgulandı. Savcıların, “Beraatla sonuçlanacağını değerlendirdikleri eylemleri dava konusu yapmamaları gerektiğinin” de altı çizildi.

CHP’li Murat Emir, başsavcılık kararının hukuksuz olduğunu savundu. Gökçek’in, AKP’nin milat kabul ettiği 17-25 Aralık sonrasında da FETÖ üyelerine rant sağladığını ve bunun belediye meclis kararlarıyla da ortaya çıktığını ifade eden Emir, şunları dile getirdi: “ABB Başkanlığı, 22 Nisan 2020 tarihli suç duyurusunda FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen eski Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan lehine rant oluşturacak şekilde imar plan değişikliklerini belgeleriyle ortaya koyuyor. Gökçek’in buna dair tek söyleyeceği, ‘Bu konuya yeni muttali oluyorum. Şikayet dilekçesini ve eklerinin bir suretini alarak bu konudaki savunmamı yazılı olarak hazırlayıp sunmak istiyorum’ şeklinde oluyor. Ancak, başsavcılık bunları dikkate almıyor. Gökçek, 17-25 Aralık’tan 3 ay sonra FETÖ’nün televizyon kanallarına aktarılan yüzbinlerce liranın hesabını da veremiyor. Başsavcılık, hukukun gereğini yerine getirerek Gökçek hakkında teröre finansman sağlama suçlarından dava açmalıydı.”