Mehmet Şimşek seçim sonrası IMF’ye gidiyor

Yayın tarihi: 30 Mart 2024 Cumartesi 9:11 am - Güncelleme: 30 Mart 2024 Cumartesi 9:11 am

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası yarı yıl toplantılarına katılmak için seçimden sonra Washington’a gidiyor.

IMF ve Dünya Bankası toplantıları 17-19 Nisan tarihlerinde yapılacak. Şimşek’in IMF ve Dünya Bankası Başkanıyla görüşeceği bildiriliyor.. Şimşek’in IMF’yle yapacağı görüşmeler ‘yarı yıl’ toplantısının çok ötesinde bir anlam taşıyor.

Şimşek dış kaynak bulmak için görüşmeler yapacak. Bugüne kadar izlenen ekonomik politikayla dış piyasada istenilen güveni sağlayamayan Şimşek’in muhataplarını ‘faiz artışı ve para politikasını’ anlatarak ikna etmeye çalışacağı belirtiliyor.

Aziz Konukman’dan Erdoğan iddiası: IMF’li veya IMF’siz istikrar paketini devreye sokacak!

ORTAK PROGRAM İHTİMAL DAHİLİNDE

IMF’nin vereceği not ‘sıcak para girişi’ için büyük önem taşıyor. IMF’yle bir ‘stand-by’ anlaşması beklenmiyor. Ancak IMF ve finans çevrelerinden kaynak sağlamak için ‘IMF ile ortak bir program’ yapılmasının ihtimal dahilinde olduğu söyleniyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da Şimşek’le birlikte Washington’a gidecek. IMF Programına göre, Karahan 18 Nisan’da IMF’de bir sunum yapacak.

POLİTİKA FAİZİ

Geçen Ekim ayında 4’ncü madde kapsamında Türkiye’de görüşmeler yapan IMF heyeti bir değerlendirme raporu yayınlamıştı. Buna göre, 2024 enflasyonunu yüzde 46.0 tahmin etmiş, politika faizinin daha da yükseltilmsi gerektiğini bildirmişti.

IMF açıklamasında bütçe aşığının azaltılması için emekli maaşları ve ücretlere yönelik geçmiş gerçekleşme ve gelecek beklentilere yönelik ayarlamalardan vazgeçilmesi tavsiye edilmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ