Mehmet Rüştü Tiryaki: Sandık tutanak verilerinin yüzde 80’i sisteme yüklenmedi

Yayın tarihi: 15 Mayıs 2023 Pazartesi 1:47 am - Güncelleme: 15 Mayıs 2023 Pazartesi 2:05 am

HDP Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki yaptığı açıklamada, “Saat 2’den beri bekliyoruz. Sayım döküm cetvelleriyle, sandık sonuç tutanakları verilerinin yüzde 80’i yüklenmiş değil” dedi.

Türkiye kritik Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci dönem Milletvekilliği seçimlerinde veri Anadolu Ajansı’ndan gelen veriler durdu. HDP Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki sayım döküm cetvelleri ve sandık tutanaklarından elde edilen verilerin yüzde 20’sinin bile siyasi partilerle paylaşılmadığını ifade etti. Saat 2’den beri verilerin yüklenmesini beklediklerini söyleyen Tiryaki, sayım döküm verileri ve sandık sonuç tutanaklarının yüzde 80’inin sisteme yüklenmediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu’ndan ‘itiraz’ tepkisi! “Olacağı engelleyemezsiniz”

Tiryaki şöyle konuştu:

“YSK Başkanı bir açıklama yaptı ve verilerin yüzde 87’sinin yüklendiğini söyledi. Rakamsal olarak sandık sonuç tutanağında yer alan verilerin YSK sistemine girildiği doğru. Fakat bunun dayanaklarının henüz yüzde 20’si bile siyasi partilerle paylaşılmış değil. Siyasi partilerle paylaşılan veriler içerisinde sayım döküm cetvelleriyle sandık sonuç tutanaklarının biz hala yüzde 20’sini bile göremiyoruz. Oysa ilçe seçim kurulları tarafından cetvellerin ve sandık tutanaklarının taranması ve sisteme yüklenmesi gerekiyor. Sisteme yüklenmedikçe partilerin aldığı oy ve cumhurbaşkanının adaylarının aldığı oyla bu verilerin karşılaştırılmasının olanağı yok. Biz yüzlerce arkadaşımızla saat 2’den beri bu verilerin yüklenmesini bekliyoruz sayım döküm verileri ve sandık sonuç tutanaklarının yüzde 80’i yüklenmiş değil. YSK’nın biran önce buna müdahale etmesi gerekiyor. Sayım döküm cetvelleriyle sandık sonuç tutanaklarının taranmasını ve siyasi partilerin erişimine açılmasını bekliyoruz. Bu veriler yüklenmeden sağlıklı veri olması mümkün değil. Bu veriler yüklenmeden siyasi partilerin elindeki sandık sonuç tutanaklarıyla bu gün Yüksek Seçim Kurulu’ndaki sonuçların karşılaştırılması mümkün değil. Bu yüzden YSK’nın sisteme yüklemesini bekleyeceğiz. İlçe seçim kurulunun verileri yüklemesini bekleyeceğiz. Bu veriler yüklendikten sonra kamuoyu ile paylaşacağız.”