Mehmet Aydın: Mağdurların zararları mal varlığımdan karşılansın

Yayın tarihi: 7 Temmuz 2021 Çarşamba 11:27 am - Güncelleme: 7 Temmuz 2021 Çarşamba 4:49 pm

Brezilya’da teslim olan ve Türkiye’ye getirilen Çiftlik Bank’ın kurucusu ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın‘ın emniyet ve savcılık ifadeleri ortaya çıktı. Aydın’ın ifadesinde mağduriyetleri gidermek için teslim olduğunu söylediği öğrenildi.

Brezilya’da yetkili makamlara teslim olan ve Türkiye’ye getirilmesinin ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında 4 günlük gözaltı süresi verilen Çiftlik Bank kurucusu ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın’ın ifade vermesi yaklaşık 2 gün sürdü. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’na getirilen Aydın’ın emniyet ve savcılıktaki ifadesi ortaya çıktı.

Aydın’ın emniyetteki ifadesinde Çitlik Bank projesini öncelikli bir internet oyunu olarak tasarladığını söylediği, oyuna yüksek katılımcı şirket kurmaya karar verdiği, sistemi Kıbrıs’ta kurduğu şirket üzerinden yönetmeye başladığını söylediği öğrenildi. ‘Çiftlik Bank Projesi’nde zamanla şarküteri ve çiftlikler açtığını ve bazı kişilerin para istemesine üzerine eşiyle yurt dışına çıktığını ve geri gelmediğini kaydeden Mehmet Aydın’ın yurt dışında bulunduğu süreçte de çeşitli ülkelerde firmalar açtığını belirttiği kaydedildi.

SİSTEMİ DOLANDIRICILIK İÇİN KURMADIĞINI ÖNE SÜRDÜ

Türkiye’deki Çiftlik Bank işlerinin ise çalışanlarınca yürütüldüğünü öne süren Aydın’ın Çiftlik Bank sisteminde kimseye kesin kazanç vaadinde bulunmadığını, onlara sadece sistem herhangi bir şekilde kapanırsa sadece ana para iadesi garantisi verildiğini, oyuna üye olanların gerçek çiftliklerde payı olmadığının söylendiğini iddia etti.

Ayrıca Aydın’ın ifadesinde binlerce üyenin de oyunda kazandığı paraları nakit olarak teslim aldığını, Çiftlik Bank’ın mucidi ve kurucusu olduğunu, bu sistemi asla dolandırıcılık amacıyla kurmadığını ve her zaman iyi niyetli davrandığını iddia ettiği kaydedildi.

Şirketin kapandığı son ana kadar ana para iadesi yapmasının da iyi niyet göstergesi olduğunu öne süren Mehmet Aydın’ın sistemde görev alan kişilerin kötü niyetli davrandığını söyleyerek haksız menfaat temin ederek kendisini de zarara uğrattıklarını söylediği belirtildi.

‘MAĞDURİYETLERİ GİDERMEK İÇİN TESLİM OLDUM’ DEDİ

Aydın’ın tüm malvarlığının bu sistemden zarar görenlerin mağduriyetinin giderilmesi için kullanılmasını istediğini söylediği öğrenildi. Basından soruşturmayı takip ederken Çiftlik Bank mağdurlarının 64 milyon lira zarara uğradığının haber yapılması üzerine Türkiye’de kurulu Çiftlik Bank organizasyonundaki şirketlerin mal varlıklarının 200 milyon lira civarında olmasından ve bu mağduriyeti karşılayacağından dolayı teslim olmaya karar verdiğini söylediği belirtildi. Bunun üzerine Brezilya’daki büyükelçiliğe giderek teslim olduğunu beyan ettiği bilgisi edinildi.

OYUNUN YAZILIMINI 500 LİRAYA ARKADAŞINA YAPTIRMIŞ

Aydın, savcılıktaki ifadesinde ise sosyal medya uzmanı olarak çalıştığını, Çiftlik Bank oyununun web sitesini 2015 yılında bir arkadaşına 500 lira karşılığında yaptırdığını, zamanla kendi oyun şirketini Bursa’da kurduğunu, İstanbul’dan gelen yatırımcıların teklifli üzerine Bursa’da çiftlik, İstanbul’da da bayii açtığını ve işlerin büyüyerek daha çok üye katıldığını söyledi. Aydın ifadesinde Bursa’da mafyavari bir kişi tarafından tehdit edildiğini, yurt dışına çıkmak zorunda kaldığını iddia etti.

“2018 YILINDA BİTCOİN ÜRETİM CİHAZLARI ALDIK”

Aydın’ın Çiftlik Bank oyunu, şarküteri, hayvan besiciliği faaliyetlerine devam ederken Bitcoin’e merakı olduğunu, bir Uruguay vatandaşının kendisine bu işlerin Paraguay’da daha kolay yapılabileceğini söylediği ve 3 milyon dolar ödeme yaparak 800-900 adet Bitcoin üretim cihazı aldıklarını söyledi. Elde ettiği karlardan Çiftlik Bank üyelerine de para verdiğini öne süren Aydın, sosyal medyada kendileri aleyhine haberler yapıldığını ve bunun üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın gerekli incelemeleri başlattığını belirterek “Hakkımızda soruşturma başlatıldı. Reklamlarımız yasaklandı. Biz de üyelere bağlı bir sistem olmadığımızı ispatlamak amacıyla üye alımını durdurduk. Soruşturma başlatılmasının ardından Türkiye’de bulunan bankalar bizimle çalışmayacağını söyleyerek hesaplarımızı kapattılar” dediği öğrenildi.

‘Tosuncuk’ Mehmet Aydın rakibini kaçırıp evde sorgulamış

NE OLMUŞTU?

Mehmet Aydın hakkında İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. Aydın, “Bilişim Sistemleri ve Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması” suçundan İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinin 7 Nisan 2021, “Tehdit” suçundan Bursa 19. Asliye Ceza Mahkemesinin 8 Şubat 2021, “Bankacılık Kanunu’na Muhalefet” suçundan İstanbul Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesinin 6 Haziran 2018, “Tacir veya Şirket Yöneticileri ile Kooperatif Yöneticilerinin Dolandırıcılığı”, “Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama”, “Bilişim Sistemleri, Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık”, “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma” suçları kapsamında Geyve Sulh Ceza Hakimliğinin 19 Mart 2018 tarihli yakalama kararlarına istinaden kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranıyordu.

Brezilya’da 2 Temmuz’da teslim olan ve Türkiye’nin talebi üzerine Brezilya tarafından sınır dışı edilerek 3 Temmuz gecesi havayolu ile İstanbul’a getirilen Aydın, polis ekiplerince uçakta gözaltına alınmıştı. Savcılığın hakkında 4 gün gözaltı süresi verdiği “Tosuncuk” lakaplı Aydın, havalimanındaki işlemlerinin ardından Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü yerleşkesine getirilmişti.

“Tosuncuk” adliyeye sevk edildi