Mehmet Aydın: Fırsat verilirse zararları karşılamak isterim

Yayın tarihi: 14 Eylül 2021 Salı 11:53 am - Güncelleme: 14 Eylül 2021 Salı 2:27 pm

Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın ikinci kez hakim karşısına çıktı, “Eğer fırsat verilirse tüm zararları el konulan malvarlıklarımdan karşılamak isterim” dedi. TELE1’e konuşan avukat Serkan Günel, Aydın’ın zararı gidermesine hiçbir mahkemenin engel olmayacağını söyledi.

Kamuoyunda ‘Çiftlik Bank’ olarak bilinen sistemin kurucusu olduğu gerekçesiyle tutuklanan ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın’ın da aralarında bulunduğu ikisi firari 20 sanığın yargılanmasına devam ediliyor. Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Mehmet Aydın, tutuksuz sanıklar Niyazi Karakoç, Cafer Çolak ve Koray Hasgül ile bir müşteki katıldı. Duruşmada, sanıklar ile müştekilerin avukatları da hazır bulundu.

4 SAYFALIK SAVUNMA VERDİ

Duruşmada bir diyeceğinin olup olmadığı sorulan Mehmet Aydın, savunmasını yazılı hazırladığını belirterek, mahkemede okumak istediğini söyledi. Duruşmada savunmasını okuyan Aydın, yaptığının “ticaret” olduğunu savunarak, suç örgütü kurduğu iddiasının asılsız olduğunu ifade etti. Hiçbir çalışanına kanun dışı talimatta bulunmadığını anlatan Aydın, Türkiye’de el konulan mallarının müştekilerin zararlarını karşıladığını, kendisine imkan verilirse zararları ödeyebileceğini, bu nedenle mağduriyetleri gidermek için Türkiye’de el konulan mal varlıklarının iadesini talep ettiğini söyledi.

“ÇALIŞANLARIM ‘SUÇ UNSURU YOK’ DİYORDU”

Aydın, savunmasında özetle şu ifadelere yer verdi: ”Çiftlik Bank yönetiminde her kesimden kimse bulunmaktaydı. Milletvekilleri hakimler, savcılar, polisler, doktorlar, yüksek lisans ve lisans sahipleri vardı. 10 binlerce insan vardı. Benim ağzımdan çıkan her kelimeyi teyit edecek insanlar vardı. Tüm işlerimizi yasalara uygun olarak yapmaya özen gösteriyordum. Şirket faaliyetlerinin suç unsuru oluşturmadığı söyleniyordu çalışanlarım tarafından. Yurt dışına çıktıktan sonra işimi devrettiğim kişiler usulsüzlükler yapmıştır.

”BORCUMU MAL VARLIKLARIMLA ÖDEMEK İSTERİM”

Ana parasını henüz yapmamış kimseler parasını isteseydi yapabilirdik bu imkanımız vardı. Fakat müsaade edilmedi. Oyun zamanla değişecekti. 130 binden fazla üye olmasına rağmen sadece 4 bin üye parasını almamıştır. Eğer bana fırsat verilirse tüm müştekilerin zararlarını el konulan mal varlıklarımdan karşılamak isterim.

”BERAATİMİ VE EL KONULAN MAL VARLIKLARIMIN İADESİNİ TALEP EDİYORUM”

Kimseye garanti kar vaadi vermedim. Fakat koyduğumuz maddeyle ana paralarını vereceğimi söyledim. Olmayan şeyi var gibi göstermedim. Amacım yurt dışında çiftlikbanklar kurarak ülkeme de faydalı olmaktı. Her zaman açık ve şeffaf oldum. Uruguay’daki mal varlıklarıma el konulunca yurt dışındaki mal varlıklarıyla üyelerime ödeme yapacağım sözümü tutamadım. Beraatimi ve el konulan mal varlıklarımın iadesini talep ediyorum.”

AVUKAT GÜNEL TELE1’E KONUŞTU: AYDIN’IN ÖNÜNDE BİR ENGLE YOK

Konuyla ilgili TELE1’de Gün Ortası’na konuk olan Avukat Serkan Günel, mağdurları zararının karşılanmasında Aydın’ın önünde bir engel bulunmadığını söyledi. Günel, şöyle dedi: “Davanın temelini oluşturan iddianamede 3 bin 762 müşteki var. Bu müştekilerin her biri ayrı ayrı dolandırıldığı varsayılarak bir toplama yapılıyor ve istenen ceza öyle belirleniyor.

Mehmet Aydın aslında bizim terör davalarında karşılaştığımız ‘etkin pişmanlık’tan yararlanmak istiyor. Ama pratikte savcılığın istediği bir ceza alırsa bundan faydalanmasının bir anlamı yok. Çünkü ‘etkin pişmanlık’ta zarar soruşturma aşamasında giderilirse ceza 3’te 2’sine kadar indirilebiliyor. Fakat dava açıldıktan sonra zarar giderilirse cezanın sadece 1/2’si indirilir. Aydın’ın zararın giderilmesi için de mahkeme onayına ihtiyaç yok. Dolandırıcı ‘Ben zararı gidermek istiyorum’ diyorsa buyursun gidersin.

“TEDBİR KARARINI KALDIRIN’ DİYOR”

Mehmet Aydın’ın mantığı şu; ‘Benim para el koydunuz. Bunun üzerindeki tedbir kaldırın. Bende zararı ödeyeyim’… Ama o zaman devlet nasıl alacağını alacak? Çünkü sadece yatacağı ceza yok, aynı zamanda adli para cezası var. Mahkeme bundan vazgeçemez; mahkemenin burada karar verip vermeme hakkı var.”

22 BİN 580 YILDAN, 75 BİN 260 YILA KADAR HAPİSLE YARGILANIYOR

Kamuoyunda ‘Çiftlik Bank’ olarak bilinen ve gelir getirme vaadiyle çok sayıda vatandaşın mağdur olmasına yol açtığı belirtilen sistemin kurucusu olan ve iki yıldan fazla süre firari bulunan Mehmet Aydın, Türkiye’nin talebi üzerine Brezilya tarafından sınır dışı edilmişti. Aydın, 3 Temmuz’da saat 22.10’da getirildiği İstanbul Havalimanı’nda, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla uçakta gözaltına alınmıştı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından Anadolu Adalet Sarayı’na sevk edilen Aydın, 102 mağdurun şikayetçi olması üzerine hakkında başlatılan soruşturma kapsamında Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcısınca ifade vermiş, ardından çıkarıldığı Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliğince ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’, ‘bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık’, ‘tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı’ suçlarından tutuklanmıştı.

Mehmet Aydın, Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılaması süren bu davada ise ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme’, ‘bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından 22 bin 580 yıldan, 75 bin 260 yıla kadar hapisle yargılanıyor.

Tosuncuk: Arkamda bir güç vardı; polisler, kaymakamlar, hakimler…