Mehmet Akif Ersoy: Asla çekemediğimiz yerler, dehşet görüntüler var

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2021 Pazartesi 2:38 pm - Güncelleme: 23 Ağustos 2021 Pazartesi 2:55 pm

Afganistan’a giden gazeteci Mehmet Akif Ersoy, Kabil‘de bir kadınla yaptıkları röportaja Taliban üyelerinin müdahale ettiğini ve görüntüleri sildirdiğini söyledi.

Afganistan’ın başkenti Kabil’ giden HaberTürk programcısı Mehmet Akif Ersoy, Kabil’de bir kadınla ilk kez röportaj yapmaya çalıştıklarını ve Taliban üyelerinin kendilerine müdahale ettiğini, görüntüleri sildirdiğini söyledi.

“Asla görüntü çekemediğimiz yerler var, dehşet görüntüler var. Sert müdahale ediliyor” diyen Ersoy, silinen video ve fotoğraf klasöründen görüntüleri tekrar kurtardıklarını, Taliban üyelerinin özellikle havalimanı tarafında görüntü alınmasını engellediğini söyledi.

Ersoy, Kabil’deki son durum için şunları söyledi: “Oteller boş, neredeyse hiç kimse yok diyebilirim. Çatışma zemini oluşması endişeleri artırdı. Kadınlar sokakta var ama az. Kamu binalarında işler aksadı. Havaalanındaki durum Taliban’ı rahatsız ediyor. NATO envanterindeki pek çok silah Taliban’ın kontrolüne geçti. Müzakerelerden sonuç alınması zor, en büyük endişe iç savaşa yönelmesi.”

Kabil Havalimanı’nda çatışma

“KARIŞIKLIK, KAOS ÇEKMEMİZİ İSTEMİYORLAR”

Kabil’de kaotik bir sakinlik hakim. Pek çok noktada Taliban güvenlik noktaları oluşturdu. Hayatın normal akışı için çabalıyorlar. Az sayıdaki gazeteciye hayatın normal olduğunu göstermek istiyorlar. Karışıklık, kaos çekmemizi istemiyorlar. Havaalanı çevresinde çekim yapmak yasak. Basın ofisi oluşturmaya başlamışlar, sokaklarda çekim yapmak için izin almak gerekiyor. Bu devletleşme anlamını taşıyor.”

“DEHŞET GÖRÜNTÜLER VAR”

Afganlılar’ın ülkeden kaçmaya çalıştığını söyleyen Ersoy, “Herkes Kabil’den kaçmaya çalışıyor; korkanlar, iş bulmak isteyenler, batıda yaşamış olanlar buradan kaçmak istiyor. Başka bir hayata tanıklık eden herkes kaçmak istiyor. Asla görüntü çekemediğimiz yerler var, dehşet görüntüler var. Sert müdahale ediliyor. Bir sokakta ‘Taliban ve DEAŞ paralı teröristlerdir’ yazıyordu. Bizi gören herkes elimize kağıt tutuşturmaya çalışıyor. Türkiye’de oturum izni alanlar onları gösteriyor, ‘Ben bu ülkeden nasıl çıkarım’ diye soruyorlar” ifadelerini kullandı.

Taliban’dan ABD ve İngiltere’ye ‘kırmızı çizgi’ uyarısı