Mega yarasalar korkutuyor

Yayın tarihi: 15 Mart 2021 Pazartesi 12:08 pm - Güncelleme: 15 Mart 2021 Pazartesi 12:08 pm

Koloni haline dönüşen devasa mega yarasalar 40 elektrik kesintisine neden oldu. Avustralya’nın Adelaide sakinleri için bu yarasalar, hayatı çekilmez hale getirdi.

Guardian gazetesinin haberine göre, ilk olarak 2010 yılında şehrin göbeğindeki botanik parkta görülen 25 bin yarasadan oluşan koloninin sıcak havalarda sayıca azalmış, ancak yıllar içinde yeniden güç kazanıp büyüyerek ortaya çıkmaya başladılar.

Mega-yarasa familyasına mensup ve Avustralya’nın en büyük yarasaları olan koloni, kent sakinleri için hayatı zorlaştırmaya başladı. Bu yaz olağanın üstünde sıcak hava dalgasının görülmediği Adelaide’de, her zamankinden daha fazla yavrunun hayatta kaldığı, kanatları nedeniyle denge kuramayan yavru yarasaların soruna neden olduğu anlaşıldı.

Güney Avustralya yönetiminin Green Adelaide programında çalışan bir çevrebilimci olan Jason van Weenan, genç yarasaların yiyecek aramaya ilk çıkışlarında ‘elektrik hattı altyapısıyla mücadeleye girdiklerini’ söyledi. Weenan, “Bu yıl durum özellikle dikkat çekiyor çünkü şu anda çok büyük bir kolonimiz, aynı zamanda hayatta kalan çok sayıda genç yarasamız var, bu yüzden alışılmadık bir durum” dedi.

25 binden fazla yarasa sürüsü özellikle geceleri yemek arayışına çıktıklarında elektrik kesintilerine neden oluyor. SA Power Networks, “Bunun sinir bozucu olduğunu biliyor, ağ ve koloni üzerindeki etkisini en aza indirmeye çalışıyoruz ve bunu yapmak için yeni ve uygun maliyetli fikirlerinizi bekliyoruz.” paylaşımında bulundu.

Kanat açıklığı bir metreyi geçen hayvanlardan birinin elektrik hattına her çarpışında veya başka bir altyapıya yakalanması durumunda, 500 veya bin hanenin elektriklerinin kesilmesine neden olabiliyor.

Şebeke sözcüsü Paul Roberts, sorunu çözmek için bilinen bir yol olmadığını ve mühendislerin ‘bir süre kesintileri onarmakla uğraşacağını’ söyledi. Şebeke, soruna daha kalıcı bir çözüm bulma umuduyla Adelaide Üniversitesi’nden araştırmacılarla görüşmelerde bulunuyor.