Medya raporu: 40 saldırı, 24 gözaltı, 4 tutuklama

Yayın tarihi: 27 Nisan 2021 Salı 11:15 am - Güncelleme: 27 Nisan 2021 Salı 11:15 am

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin M4D projesi (Media for Democracy) kapsamında yılın ilk üç ayını kapsayan ‘Medya İzleme Raporu’ yayımlandı. Rapora göre, 2021’in ilk üç ayında Türkiye’de 40 gazeteci saldırıya uğradı, 220 gazeteci hakim karşısına çıktı, 24 gazeteci gözaltına alındı ve 4 tutuklama kararı verildi. En az 20 gazeteci ise 10 ay ila 10 yıl süreli hapis cezalarına çarptırıldı.

Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği desteğiyle yürüttüğü ‘Medya için Demokrasi, Demokrasi için Medya’ (M4D) projesi kapsamındaki 2021 ilk çeyrek raporunda basın özgürlüğü ihlalleri ele alındı. Rapora göre 2021’in ilk üç ayında saldırıya maruz kalan gazeteci sayısı 40’a yükseldi. Türkiye genelinde yılın ilk üç ayında en az 24 gazeteci gözaltına alınırken, üç ay içinde yargılaması süren, hakim karşısına çıkan gazeteci sayısı 220 oldu. Raporda, gazetecilerin sosyal medya hesaplarında geriye yönelik yapılan taramalarla yazılan iddianamelerin artmış olduğu bilgisi de yer aldı.

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan koronavirüs aşılama programında öncelikli gruba basın kartı taşıyan gazetecilerin eklenmesi; basın kartı alamayan, basın kartı iptal edilen, internet medyasında çalışan ve sahada aktif çalıştığı halde ‘Basın İş Yasası’ üzerinden sigortalanmayan gazeteciler ise kapsam dışında tutulması da binlerce gazeteciyi mağdur etti.

Ocak-Şubat-Mart aylarındaki hak ihlalleri, yargı kararları, basın kartı verileri ve gazetecilik için önem taşıyan tüm gelişmelerin derlendiği Medya İzleme Raporu’nun 60 sayfalık tam metnine şu sayfadan ulaşılabilir:  http://media4democracy.org/public/uploads/reports_2358483.pdf

Basın Özgürlüğü Raporu: RTÜK ve BİK, mart ayını da boş geçmedi