Çiğdem Toker bugün yayınlanan yazısında CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in Favipiravir ilacıyla ilgili verdiğisoru önergesini köşesine taşıdı.

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in Favipiravir ilacıyla ilgili verdiği soru önergesiyle ilgili, "Üç firma, Favipirapir'in yerli sentezini üretmek üzere mart ve nisan aylarında bakanlığa başvuruyor. Ancak bekletiliyor. Ta ki; Medipol Üniversitesi ile birlikte ilaç üreten Atabay Kimya'ya ruhsat verilinceye kadar" ifadelerini kullandı. İşte Toker'in bugün yayınlanan yazısının ilgili bölümü: “Favipiravir ilacının yerli sentez çalışmaları için hangi gerekçelerle İstanbul Medipol Üniversitesi ile Atabay Kimya firması seçilmiştir?” Bu soru CHP Ankara Milletvekili Murat Emir tarafından resmen soruldu. Covid-19'un hepimize yaklaştığı, hastanelerde boş yatak bulunamadığı, insanüstü gayrete mecbur bırakılan sağlık çalışanlarının öldüğü, filyasyon ekiplerinin günlerce gelemediği bugünlerde o kadar önemli bir soru ki ne kadar görünür olsa o kadar iyi. Hukukçu ve tıp doktoru bir siyasetçi olan Emir, Covid-19 sorunları ve hastalarla yakından ilgileniyor. Favipiravir adlı ilaçla ilgili soru önergesini okuyunca Emir'i aradım. Yakın zamana dek bulunmasında güçlük çekilen bu ilacın artık rahatça bulunabildiğini, ancak 10 gün öncesine kadar aylarca bulunamama gerekçesinin çok sorunlu olduğunun altını çizdi. Sadece bu da değil. Favipiravir'in yokluğunda, yan etkileri çok tartışılan Plaquenil'e hastaların mahkum edildiğini, eğer Favipiravir ruhsatı erken verilse, tedavilerden daha olumlu sonuçlar alınabileceğini de ekledi. Emir'in kesin bulgulara dayandığını vurguladığı meselenin özü ve soruları şöyle:

AYLARCA İLAÇSIZ

Üç firma, Favipirapir'in yerli sentezini üretmek üzere mart ve nisan aylarında bakanlığa başvuruyor. Ancak bekletiliyor. Ta ki; Medipol Üniversitesi ile birlikte ilaç üreten Atabay Kimya'ya ruhsat verilinceye kadar. Emir, daha önce başvuran üç firmanın izinlerinin Atabay Kimya ile birlikte verildiğini belirterek, “Her taşın altından Medipol çıkıyor. Vatandaş, aylarca ilaçsız kaldı. Bu firmalara ruhsatlar daha erken verilmiş olsaydı, bu sıkıntılar yaşanmayacaktı” diyor
Muhabir: Barış Önal