MediaTek ile Qualcomm arasındaki rekabet boyut değiştiriyor

Yayın tarihi: 3 Şubat 2022 Perşembe 11:00 am - Güncelleme: 2 Şubat 2022 Çarşamba 5:10 pm

Uzun bir süre Qualcomm’un gölgesinde kalan ancak özellikle son yıllarda yaptığı yatırımlarla bir anda piyasa pazar paylarını allak bullak eden MediaTek, artık işlemci dünyasının bir numaralı ismi konumunda.

Geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü Dimensity yonga setiyle bir anda pazarda üstünlüğü ele geçiren şirket, 2022 yılında bu durumu korumak bir yana rakibine fark atmayı planlıyor. Geçtiğimiz yol toplamda 17,6 milyar dolar gelir elde eden ve bu sayede %53’lük büyümenin keyfini yaşayan şirket, aynı zamanda ticari hayatı boyunca ilk defa 4 çeyrek üst üste faaliyet karını arttırarak önemli bir performansa da imza atmıştı.

Tüm bu iyimser tablonun arkasında yatan 5G, Wi-Fi 6 ve düşük güç yönetim devreleri gibi teknolojilere yapılan yatırımlar, MediaTek’e fazlasıyla güzel bir geri dönüş sağlamış gibi görünüyor.

Qualcomm

Şirketin 2021 gelir dağılımına baktığımız zaman, en önemli kalemin yine akıllı telefon pazarı olduğu görülüyor. Her ne kadar bu alanda bir önceki döneme göre ufak bir azalma söz konusuysa da, nesnelerin interneti ve diğer akıllı aletler pazarında yaşanan büyük yükseliş, MediaTek’in pazar payının %33,5 oranında büyümesini sağladı.

2022 yılında da aynı başarılarını sürdürmek isteyen şirketin bu yılki çeyrek gelir beklentisi en az 5 milyar dolar. Haliyle yılı da 20 milyar doların üzerinde bir gelirle kapatmayı hedefleyen MediaTek, bu sayede pazar payını da %39’a çıkarmanın derdinde. Eğer bu gerçekleşirse, en büyük rakibi olan ve şu an pazarın %29’unu elinde bulunduran Qualcomm’a da önemli bir fark atılmış olunacak.

Güneş fırtınasına hazırlıksız yakalanabiliriz: Bilim insanları uyardı