Meclis’ten geçti: Kur korumalı TL mevduata vergi istisnası

Yayın tarihi: 20 Ocak 2022 Perşembe 10:05 pm - Güncelleme: 20 Ocak 2022 Perşembe 10:05 pm

Kur korumalı TL mevduatlara vergi istisnası getiren kanun teklifi TBMM’den geçerek yasalaştı. Muhalefet kanunla ciddi bir kurumlar vergisi kaybının olacağı görüşünde.

Vergi Usul Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Teklifle geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2021 ve 2022 hesap dönemleri ile2023 hesap dönemi geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesine ilişkin şartların oluşup oluşmadığına bakılmaksızın mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacak.

KUR KORUMALI TL MEVDUATLAR VERGİ İSTİSNASI

Türk Lirası mevduat katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen hesaplar ile ilgili olarak; kurumların 31 Aralık 2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paraları, dördüncü geçici vergi dönemine ilişkin beyannamenin verilme tarihine kadar Türk Lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk Lirası varlığı, bu kapsamda açılan en az üç ay süreli Türk lirası mevduat ve katılım hesaplarında değerlendirmeleri durumunda bazı kazançları Kurumlar Vergisi’nden muaf tutulacak.

Yurttaş ilgi göstermedi kur korumalı hesap şirketlere açıldı

AKP SAVUNDU, MUHALEFET TEPKİLİ

AKP Ankara Milletvekili Orhan Yegin, vatandaşın kur yükselmesi karşısında mağdur olmayacağı, milli parada kalarak risklerden korunacağı ve bu düzene karşı alınan tavra ortak olacağı bir alan oluşturulduğunu belirterek, kur korumalı mevduat ve katılım enstrümanının yeni bir araç olarak devreye alındığını, böylece kurda ortaya çıkan suni ve aşırı oynaklığın önemli ölçüde gerilediğini söyledi.

Yeni ekonomik modelin herkesin geleceği için bir model olduğunu dile getiren Yegin, “Ülkesinin, milletinin çıkarını düşünen herkes artık bu saatten sonra bu politikaya gerçekten sahip çıkmalıdır” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, milletin açık bir şekilde kandırıldığını iddia ederek, bu durumun ciddi bir kurumlar vergisi kaybına neden olacağını savundu. Bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini ifade eden Usta, “Bir defa bunun rezerv olarak bir faydası yoktur, sistemdeki paradır. Ondan sonra yine para talep edecektir, dolara talebi çok fazla değiştirmeyecektir ama çok ciddi bir vergi kaybına neden olacaktır. Yani fakirin fukaranın vergisini bu tür yerlere transfer etmeye de kimsenin hakkı yoktur” diye konuştu.

Kur korumalı TL hesabındaki dönüşlerde değişiklik