Meclis’te tartışma: AKP, Gezi’yi hedef aldı, CHP ‘FETÖ’ övgüsünü hatırlattı

Yayın tarihi: 3 Haziran 2020 Çarşamba 11:22 pm - Güncelleme: 4 Haziran 2020 Perşembe 3:08 pm

Meclis Genel Kurulu’nda bekçilerin yetkileriyle ilgili yasa teklifinin görüşüldüğü sırada AKP’li milletvekillerinin Gezi’yi hedef alması üzerine tartışma yaşandı. CHP Milletvekili Mahir Başarır da AKP’lilerin FETÖ’yü öven sözlerini hatırlattı. Başarır’ın, “Allah kimseyi seçim kazanmak uğruna kırmızı bültenle aranan terörist Osman Öcalan’a muhtaç etmesin” sözleri de gerginliğe neden oldu.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç Başkanlığı’nda bekçilerin yetkileriyle ilgili yasa teklifini görüşmek üzere toplandı. Genel Kurul görüşmeleri sürerken, HDP milletvekillerinin Gezi direnişinin 7. yılına iliişkin yaptığı konuşma AKP sıralarını rahatsız etti. HDP’nin ardından söz alan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Gezi direnişi hedef alarak şunları söyledi:

Mecliste gerginlik! AKP ve CHP arasında sert tartışma!

AKP, MECLİS SIRALARINDAN GEZİ’Yİ HEDEF ALDI

“Gezi ile alakalı kanaatlerimiz bellidir. Gezi vandalizmdir, bir terör estirmedir. Gezi belediye otobüslerini yakma yıkmadır. Bizim bu meseleye yaklaşımımız budur. Türkiye’de siyasal iktidarın nasıl değişeceği bellidir. Bekleyin, 2023 yılı geldiği zaman millet bize yetki verirse biz ülkeyi yönetmeye devam ederiz, bize yetki vermezse yetki verdiği kişi, yetki verdiği yönetim kadrosu gelir, ülkeyi yönetir.”

Muş, çarşı ve mahalle bekçileri ile ilgili gelen eleştirilere ise “Türkiye bir polis devleti değil, Türkiye bir hukuk devletidir. Görüştüğümüz yasa, alınan bekçiler de bir partinin, bir zümrenin değil, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kamu görevlileridir. Eğer kendi görevinin dışına çıkıyorsa, hukuk dışına çıkıyorsa orada hukuk devreye girer. Kolluk kuvveti, asayişi temin ve tesis etmek zorundadır” ifadelerini kullandı.

Muş’un bu sözleri Meclis’te tartışma yarattı.

CHP: TERÖRÜ YARATAN PARTİ

CHP Mersin Milletvekili Mahir Başarır da AKP’li milletvekillerinin yönelik ‘Fethullah Gülen’ ile ilgili sözlerini hatırlattı. Başarır’ın “Terörü yaratan parti” sözleri üzerine konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “Şimdi, burada kullanılan ifade ne demek. Ağzından çıkanı duymuyor hatip, ne söylediğini bilmiyor. Dünyadan haberin yok senin. Sen ilişki halinde olduğun, kurduğun ittifaklara bak, oradan teröre tek kelime edemeyenlere bak, onların sırtını sıvazlayıp acaba beni destekler de ben bir seçim kazanır mıyım diye hayaller kur”  sözlerine yer verdi. CHP’nin yerel seçimlerde HDP ile kurduğu ittifak sonucu seçimi kazandığını öne süren Muş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sen İstanbul ve Ankara’da böyle seçim kazandın. Çıkmış diyor “Terörü yaratan parti” hadi oradan. Siz bu ifadelerin daha ağırlarını kullandınız. Hala 25, 25, 25 sayıyorsunuz. O da maksimum, altı var üstü yok. Senin parti olarak söylediklerine bu millet güvense şimdiye kadar on sekiz senedir seçim kaybetmez iktidara gelirdin. Kürsüden anca konuşuyorsunuz, başka bir icraatınız yok. Sanki her taraf güllük gülistanlık, Türkiye’nin etrafında hiçbir ateş çemberi yok, Türkiye bu anlamda tedbir almayacak.”

Başarır’ın sözlerine, “Allah kimseyi seçim kazanmak uğruna kırmızı bültenle aranan terörist Osman Öcalan’a muhtaç etmesin” şeklinde devam etmesi de AKP sıralarında rahatsızlığa neden oldu.