Meclis’te Soylu ile HDP’liler arasında ‘Haysiyetsizler’ gerginliği

Yayın tarihi: 13 Aralık 2020 Pazar 8:09 am - Güncelleme: 13 Aralık 2020 Pazar 9:32 am

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ndeki bütçe görüşmelerindeki konuşmasında ortam gerildi. HDP milletvekilleri, işkence gördüklerini iddia edenlerin fotoğraflarını gösterip, sıra kapaklarına vurarak Soylu’yu protesto etti. Soylu, HDP’lilere, ‘Haysiyetsizler’ dedi.

Mecliste Süleyman Soylu konuşması sırasında HDP’li milletvekilleri, işkenceye maruz kaldığı iddia edilen insanların fotoğrafları ile sıra kapaklarına vurarak bakanı protesto etti. HDP’lilere “PKK’nın haber ajansından çocuk kandırıp gibi yaptığınız düzmece haberler bize sökmez. Sizin az buçuk haysiyetiniz olsa şu siviller için bir gün başsağlığı dilerdiniz. Haysiyetsizler. Bu çocukların hesabını vereceksiniz” dedi.

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Meclis’teki bütçe görüşmelerinde kolluk kuvvetlerinin, yargısız infaz yaptığını iddia etti, “Bunun son örneği, Diyarbakır’da 2017’de Nevruz’da Kemal Kurkut adlı gencin katledilmesi” dedi. Van’da helikopterden atıldığı iddia edilen Osman Şiban ve Servet Turgut’u gündeme getiren Taşdemir, “Biz ne olduğunu biliyoruz ama failler bulunana kadar, sorumlular cezalandırılana kadar biz bu soruyu hep sormaya devam edeceğiz” diye konuştu.

BİRBİRLERİNİN ÜZERİNE YÜRÜDÜLER

Süleyman Soylu’dan alkol yasağını eleştirenlere yanıt: İstedikleri kadar itiraz etsinler

AKP’li milletvekilleri, Dirayet Dilan Taşdemir’e tepki gösterdi.. Ardından HDP ve AKP’li milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü. Gerginliği bazı milletvekilleri araya girerek yatıştırmaya çalıştı. TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, tartışmanın sürmesi üzerine oturuma ara verdi.

SÜLEYMAN SOYLU SATAŞMA NEDENİYLE SÖZ ALDI

 

Sataşma nedeniyle söz alan İçişleri Bakanı Soylu, Van’da iki köylünün helikopterden atıldığı iddiası ile Kemal Kurkut hakkındaki iddialara cevap verdi.

Soylu, Diyarbakır’da 21 Mart 2017’deki Nevruz kutlamasında, güvenlik çemberinden üstü çıplak bir vaziyette, elinde bıçakla atlayarak kalabalığa doğru koşan Kemal Kurkut’a polisin ‘dur’ ihtarında bulunduğunu belirtti. Kurkut’un ‘Kendimi patlatacağım’ dediğini öne süren Soylu, Bize gelen ifade bu. Güvenlik güçlerimizin bu konuda tedbir almasını gerektirdiğinden dolayı onu ‘Dur’ ihtarından sonra durmadığı için kalabalığa ve topluluğa herhangi bir zarar verebileceğini düşünerek etkisiz hale getiriyorlar, sonra da hastanede hayatını kaybediyor” diye konuştu.

Süleyman Soylu, HDP milletvekillerinin Kemal Kurkut hakkındaki iddialarına cevap verdi.

Bakan Soylu, Kurkut’un topluluğun üzerine bıçakla yürüdüğünü belirterek şöyle devam etti: “Pantolonunun altında ne var bilmiyoruz. Sadece şunu anlatayım; dün biz Viranşehir ve Mardin sınırında, kökenini DEAŞ’lı bildiğimiz ama PYD ve PKK tarafından satın alınarak ve etrafındaki ailesi rehin alınarak sınırımızdan sokulup 1.5 kilo patlayıcıyı pantolonunun içerisine saklayan bir teröristi etkisiz hale getirdik. Orada devlet, HDP mitingini korumak, bir provokasyona müsaade etmemek için gerekli tedbiri aldı. Bu tedbiri defalarca alırız. Bizim görevimiz budur.”

Soylu, Van’da iki köylünün helikopterden atıldığı iddiasına ilişkin ise “Bunu size anlattım, sesinizi çıkarmadınız. Bir tek soru sormadınız. Bugün buna ‘hikaye’ diyorsunuz. Yalanlarınızla birlikte ikna etmeye çalışacağınız samimi Kürt vatandaşlarımıza bunu anlatıyorum” dedi.

HDP’LİLERDEN PROTESTO

HDP milletvekilleri, Meclis’te işkenceye maruz kaldığı iddia edilen insanların fotoğraflarıyla Soylu’yu protesto etti

Bunun üzerine HDP milletvekilleri, sıra kapaklarına vurmaya başladı. HDP’li milletvekilleri, işkenceye maruz kaldığı iddia edilen insanların fotoğrafları ile sıra kapaklarına vurarak bakan Soylu’yu protesto etti.

HDP milletvekillerine “Doğruyu istemiyorsunuz değil mi?” diye soran Soylu, Çatak ilçesi kırsalında 11 Eylül’de düzenlenen ‘Yıldırım-10 Norduz Operasyonu’nda, jandarma yüzbaşı Mahmut Top, jandarma uzman çavuş Yusuf Uyar ile jandarma uzman Çavuş Sezer Uçar’ın hayatını kaybettiğini hatırlattı.

“Peki neden şehit oldular?” diye soran Soylu, operasyona ilişkin İHA görselini göstererek şunları kaydetti: “Şurası (üstteki fotoğrafta gösteriliyor) Osman Şiban’ın evi. Allah’tan insansız hava aracı var. Bütün operasyon insansız hava aracıyla kayıt altında. Bütün kayıtları da bende. İsteyene veririm ve gösteririm. Osman Şiban’ın evine 21:00 sularında 2-3 kişi geliyor ve insansız hava aracıyla takip ediliyor. Osman Şiban’ın evine üç terörist giriyor. Bunlardan biri Apo’nun, Murat Karayılan’ın, Murat Kalkan’ın en yakın arkadaşı, kırmızı listedeki Vahdettin Karay. Osman Şiban’ın evinden çıkıyorlar, daha sonra, şu hareketlilikle beraber doğru mağaraya gidiyorlar. Sonra biz Türk Hava Kuvvetleri’nden F16’ları istiyoruz ve F16’larla beraber şu kayalıkların içinde bu teröristleri etkisiz hale getiriyoruz. Sonra bu kayalıklarda, üç teröristten biri ölmüyor. Kahraman Yüzbaşı Mahmut Top, iki arkadaşıyla beraber kayalığın içine giriyor ve üç kişiyi etkisiz hale getiriyor.”

HDP’Lİ OLUÇ’TAN TEPKİ

Daha sonra kürsüye gelen HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Soylu’ya tepki gösterdi. Oluç “Biraz evvel burada bir şov izledik. Her sene İçişleri Bakanı buraya gelip, bu Meclis’te aynı şovu yapıyor. Bu şovu yapmasının nedeni iktidar içi mücadelesinin, bizlerin üzerinden sürdürerek mevzi kazanmaktır” ifadelerini kullandı. “Haysiyetsiz” ifadesini iade ettiklerini belirten Oluç, şunları söyledi:

“HDP Grubu ve milletvekilleri 6,5 milyon seçmeni, aileleriyle beraber 20 milyon yakın insanı temsil etmektedirler. Kürt halkı başta olmak üzere Türkiye demokrasi güçlerinin temsilcisidirler. İçişleri Bakanı Soylu, Kürt halkına ve Türkiye demokrasi güçlerine, bizim üzerimizden haysiyetsiz demiştir. 20 milyon kere aynen iade ediyoruz size. İkincisi biz hasiyet, onur hakikat, demokrasi, özgürlük, hukuk, adalet, barış, özgürlük mücadelesi veriyoruz. Siz ise Kürt düşmanlığı yapıyorsunuz, Kürt halkına hakaret ediyorsunuz. Burada her şeyden bahsettiniz, hukuk ve demokrasiden bir tek kelimeyle bahsetmediniz. Çünkü siz hukuka düşmansınız, demokrasiye düşmansınız. HDP adına bize ettiğiniz yaptığınız bütün hakaretleri aynen iade ediyoruz ve söylediğiniz hiçbir şeyi ciddiye almıyoruz.”

SOYLU’DAN KAYA’YA: SANA ACIYORUM

Oluç’un konuşması sırasında AK Partili ve HDP’li vekiller arasında tartışma yaşandı.

İçişleri Bakanı Soylu, “Kürt halkına demedim, istismar ediyorsun” derken, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Kesir “PKK’ya düşmanız PKK’ya” ifadelerini kullandı.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’nın “Sayın Bakan, gelecek bütçede siz burada olmayacaksınız, Sayın Demirtaş olacak burada, o yüzden sandığa gidemiyorsunuz” sözlerine Soylu, “Sana acıyorum” şeklinde karşılık verdi.