‘Öğretmenlik mesleğini bitirme düzenlemesi!’ Meclis komisyonunda sert tartışma

Yayın tarihi: 4 Temmuz 2024 Perşembe 8:14 am - Güncelleme: 4 Temmuz 2024 Perşembe 11:38 am

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin “amaç”, “kapsam”, “tanımlar” ve “temel ilkeler” başlıklı ilk 4 maddesini kabul etti. Komisyon ilk gününde sert tartışmalara sahne oldu.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin ilk 4 maddesi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi. Teklifin maddeleri üzerinde söz alan CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, tüm tarafların katkısıyla yeni bir düzenleme hazırlanmasını istedi.

BÖYLE DEVAM EDERSE AYM’YE GİDER

CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, sendikalar ve öğretmenlerin teklife yönelik eleştirilerini aktararak, “Böyle devam ederse bu yasa Genel Kurulda da böyle tartışılır ve Anayasa Mahkemesine gider.” ifadesini kullandı.

“ÖĞRETMENİ BİTİRME DÜZENLEMESİ”

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Kadem Özbay, teklifin, “öğretmeni mesleksizleştirme ve öğretmenlik mesleğini bitirme düzenlemesi olduğunu” savundu. Teklifi eleştiren Özbay, düzenleme hakkında görüşlerinin alınmadığını söyledi.

Komisyon Başkanı Mahmut Özer, Özbay’ın, “komisyonda hiç öğretmenler odası görmemiş kişilerin görüşlerini dinlediğini” söylemesi üzerine, Özbay’a tepki gösterdi.

Eğitim Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş, teklifle 100’ün üzerinde eğitim fakültesinin yok sayıldığını, öğretmen olarak atanacakları Milli Eğitim Akademisi’ne tabi tutulmasının atama önündeki yeni engeli oluşturacağını savundu.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, özel eğitim kurumlarının sayısının kontrolsüz şekilde arttığını, 400 bine yakın öğretmenin bu kurumlarda çalıştığını söyledi. Özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlere yönelik taban ücret uygulaması getirilmesini isteyen Edebali, bunun işverenleri de rahatlatacağını dile getirdi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclis’te!

AKP’Lİ HULKİ CEVİZOĞLU TEKLİFİ SAVUNDU

AKP İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu, muhalefetin öğretmenlik mesleğine yönelik önerilerini dile getirmelerini istedi ve muhalefet milletvekillerinin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile görüşmelerinin uygun olabileceğini söyledi. AKP İstanbul Milletvekili Yücel Arzen Hacıoğulları, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in öğretmenlerin saygınlığını yükseltmeye çalıştığını söyledi.

TOPLANTI DEVAM EDECEK

Komisyonda teklifin “amaç”, “kapsam”, “tanımlar” ve “temel ilkeler” başlıklı ilk 4 maddesi kabul edildi. Komisyon Başkanı Mahmut Özer, görüşmelere saat 14.00’te devam etmek üzere toplantıyı bitirdi.

Kaynak: AA