Meclis’te HSK seçimi: HDP Genel Kurulu terk etti

Yayın tarihi: 25 Mayıs 2021 Salı 4:58 pm - Güncelleme: 25 Mayıs 2021 Salı 4:59 pm

Meclis’te Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun 7 yeni üyesini belirlemek için yapılan seçime “Pazarlığın tarafı olmadık” diyen HDP milletvekilleri katılmadı. HDP Grup Başkanvekili Oluç, “Sadece iktidarın değil muhalefetin de yanlış bir tutumunun olduğunu düşünüyoruz” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 7 yeni üyesini belirlemek için seçim yapıldı.

Milletvekilleri Cumhur İttifakı’nın belirlediği 4, Millet İttifakı’nın belirlediği 3 üye için oy kullandı.

“Pazarlığın tarafı olmadık, artık HSK kararlarının altında Millet İttifakı’nın da imzası olacaktır” diyerek komisyonda yapılan seçime katılmayan HDP milletvekilleri Genel Kurul’da da oy kullanmadı.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, demokratik seçim için yaptıkları önerilerin kabul edilmediğini hatırlattı, seçimlere katılmayacaklarını söyledi.

“KAPALI KAPILAR ARASINDA YAPILDI”

Oluç, özetle şunları kaydetti:

“HSK üye seçiminin ilk kez Meclis’te yapılması önemli. Bağımsız ve tarafsız bir yargı mekanizmasına ulaşmak için önemli. Çünkü şu anda bağımsız bir yargı yok. Olması gereken başvuran adayların incelenmesi ve seçimlerin en demokratik yöntemle yapılmasıydı ama öyle olmadı. Kapalı kapılar arasında yapıldı. Siyasi bagajlarını yanında taşıyan isimler aday yapıldı. Liyakat olmadı. Yargı açısından baktığımızda son derce sıkıntılı bir döneme bir kez daha imza atılmış olacağını düşünüyoruz. Sadece iktidarın değil muhalefetin de yanlış bir tutumunun olduğunu düşünüyoruz. Seçimlere katılmıyoruz bunun önemli bir vicdani sorumluluk olduğunu düşünüyoruz.”

GENEL KURUL SALONUNDAN AYRILDILAR

HDP’li milletvekilleri daha sonra Genel Kurul salonundan ayrıldı.

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon, 20 Mayıs’ta, 7 HSK üyeliği için Yargıtay kontenjanından 50, Danıştay kontenjanından 10, avukat kontenjanından 42, öğretim üyesi kontenjanından 12 olmak üzere seçime giren 114 kişiden, 21’ini aday adayı olarak belirledi. Genel Kurul, Karma Komisyon’da belirlenen 21 aday arasından 7 üye seçecek. Seçilecek HSK üyeleri 4 yıl görev yapacak. (Gazete Duvar)