Meclis’te ‘Haydarpaşa ve Sirkeci Garı İhalesi’ tartışması: Pisliğin üstünü gündem değiştirerek örtemezsiniz!

Yayın tarihi: 25 Ekim 2019 Cuma 10:50 am - Güncelleme: 25 Ekim 2019 Cuma 10:50 am

TBMM Genel Kurulu’nda, AKP ve CHP grupları arasında İstanbul’daki Haydarpaşa ve Sirkeci gar sahalarının atıl durumda olan bazı bölümlerinin kiraya verilmesi ihalesine ilişkin tartışma yaşandı.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, İstanbul’daki Haydarpaşa ve Sirkeci gar sahalarının atıl durumda olan bazı bölümlerinin kiraya verilmesi ihalesinin şaibeli olduğunu söyledi.

Bunun üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, bu konuda son kararı yargının vereceğini belirtti.

Akbaşoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ihaleyi, daha yüksek teklif sunan şirkete verdiğini ifade ederek, “Daha düşük teklif verdiği halde, 300 bin lira teklif veren için ‘Hayır, daha fazla verene vermeyeceksin, ben Büyükşehirim, ben daha az verdim, bana vereceksin.’ diyen, böyle mızıkçılık yapan çocuk gibi bas bas bağıran bir durum var.” diye konuştu.

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in KKTC konusunda “Herkes çok fazla müdahil oluyor, sadece Türkiye değil. Filler tepişir, çimenler ezilir. Onlar tepişiyor. Olan Kıbrıslılara oluyor.” ifadelerini kullandığını anımsatan Akbaşoğlu, “Rahmetli Erbakan ile Ecevit’in Kıbrıs Barış Harekatı’nı yaptıkları sırada şehitlerimizin kemiklerini sızlatan Tunç Soyer’e ne cevap vereceksiniz?” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de “Karşımızdaki anlayış ‘Oylar bana verildiğinde milli irade, verilmediğinde kirli irade’ diyor.” ifadelerini kullandı.

“İstanbullu seçmenin yerel seçimlerde iktidara demokrasi tokadı attığını” belirten Özel, “Bu anlayış, emlak vergileri belediyeye giderken, lüks konut vergisi diye vergi alıp onu genel bütçeye koyuyor ki İstanbul, Ankara büyükşehir belediyeleri CHP’nin elinde diye… Hizmet etme imkanları ortadan kalksın.” sözlerini sarf etti.

Hükümetin, Ekrem İmamoğlu’nun çalışmalarını engelleyerek İstanbullu’ya hizmet edilmesini de önlediğini söyleyen Özel, “Fransa, İngiltere’de şehirleriyle özdeşleşmiş binaları, meydanları o belediyelere mi veriyorlar, yoksa Macron’un, İngiltere’yi yöneten başbakanın çocuğunun vakfına mı veriyorlar?” sorusunu yöneltti.

“İmamoğlu’nu seçimlerde yenemeyen iktidarın, saltanat düzeni üzerinden yenmeye çalıştığını” söyleyen Özel, söz konusu ihalenin bir sonraki aşamasında açık artırmanın yapılacağını ancak Kültür AŞ’nin ilk aşamada elendiğini ifade etti.

CHP’li Özel, Soyer’in söz konusu ifadeleri 2,5 yıl önce sarf ettiğini de söyledi.

Grup başkanvekillerinin konuşmaları sırasında AKP ve CHP milletvekilleri arasında laf atmalar yaşandı.

“LA FONTAİNE’den MASALLAR DİNLEDİK”

AKP’li Akbaşoğlu da Özel’in ifadelerine ilişkin “Biraz önce La Fontaine’den masallar dinledik.” dedi.

Soyer’in KKTC’ye ilişkin ifadeleri 14 Ekim’de dile getirdiğini belirten Akbaşoğlu, Özel’e “Soyer hakkında özür dileme, disiplin soruşturması başlatma girişiminde bulunacak mısınız?” diye sordu.

CHP’li Özel, Akbaşoğlu’nun söz konusu ihaleye ilişkin cevap veremediği için konuyu Soyer’e çevirmek istediğini söyledi.

Bunun üzerine Akbaşoğlu da konunun yargıya intikal ettiğini vurgulayarak, “Minderden kaçmak için, Tunç Soyer’in sözüne cevap veremediğin için Haydarpaşa’ya çekiyorsun.” ifadelerini kullandı.

CHP’li Özel de “Ben bu oltaya gelecek acemilikte değilim. Haydarpaşa pisliğinin üstünü gündem değiştirerek örtemezsiniz.” şeklinde konuştu.

TBMM Başkanvekili Celal Adan’ın araya girmesi üzerine tartışma sona erdi.