TBMM Genel Kurul, Bütçe Kanunu'nun 11'nci maddesi görüşmelerinde 'başörtüsü' tartışmasına sahne oldu. AKP İstanbul Milletvekili Nilhan Ayan'ın, "Ülkemizde, maalesef, onlarca yıl kılık kıyafetle, okumak isteyen genç kızlarımızın başörtüsüyle uğraşıldı" sözleri üzerine CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız'ın, "Senin başörtünü de mi çıkardılar?" diye sordu.
Ayan ise, "Bir kadına şiddet uygulamadan dinlemeyi öğreneceksiniz, buna alışacaksınız; biz alıştıracağız sizi, merak etmeyin. Lafa gelince kültürden, sanattan, ilerlemeden bahsedersiniz ama kızlarımızı kazandıkları üniversitelerin kapılarından geri çevirirsiniz ve buna da, 'Çağdaşlık' dersiniz. Ben bugün Meclisimize, Genel Kurulumuza bakıyorum, Genel Kurulumuzdaki başörtülü kadın vekillerimizle gurur duyuyorum” dedi. Araya giren Mehmet Tahtasız da, “Biz de gurur duyuyoruz” diye seslendi.
LEYLA ŞAHİN USTA DA TARTIŞMAYA GİRDİ
Ayan'ın konuşması Genel Kurul'da tartışmalara neden olurken AKP Grup Başkan Vekili Leyla Şahin Usta, "Maalesef, hani burada hep bir temiz dilden bahsediyoruz ya, Sayın Vekilimiz, hatibimiz konuşurken Sayın Vekil burada oturduğu yerden, 'Senin de mi başını açtılar, başörtünü çıkarttırdılar?' diye laf atıyor yani" diyerek tartışmayı büyüttü.
Usta'nın konuşması esnasında CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız ile AKP Ankara Milletvekili Ahmet Fethan Baykoç arasında karşılıklı tartışma yaşandı. Milletvekilleri birbirlerini, 'Terbiyesiz ve saygısız' olarak nitelendirirken Usta, "Bizim vermiş olduğumuz mücadeleyi böylesine küçümsemek, böylesine bir laf atma mevzusu yapmanız kadar onur kırıcı bir şey olamaz. Bu, kesinlikle kabul edilemez, bu cümlenizden dolayı sizi esefle kınıyorum. Bu onurlu bir mücadeledir, burada bulunan bütün kadınlardan özür dilemeniz ve bu cümlelerin bir daha bu Genel Kurul’da duyulmaması için herkesin özen göstermesini hassasiyetle rica ediyorum" diye konuştu.
MURAT EMİR: BU TARTIŞMA BİTMİŞTİR
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir de tartışmanın büyümesi üzerine söz istedi. Emir, "Sayın Usta ve AKP milletvekili arkadaşlar, sayın hatibi dikkatle dinledik. İçerisinde bizim asla kabul etmeyeceğimizi, bize ait olmayan, isnatların olduğu, hatta zaman zaman saldırganlaştığı ifadeler var. Dolayısıyla, bir tepki almasını bir yere kadar anlaşılabilir ama ne mutlu ki, ne mutlu ki Türkiye'nin gündeminde uzun yıllardır başörtüsü diye bir sorun kalmamıştır. Bu sorunun bitmiş olmasından dolayı da son derece memnunuz ve bu bitsin diye mücadele verenlerin içerisinde Cumhuriyet Halk Partililer olduğunu da gayet iyi biliyorsunuz. Ama bakın, şükür ki bu tartışmalar bitmiştir. Biz bu tartışmaları geri bırakmış olmaktan dolayı mutluyuz. Türkiye, kimsenin kimliğinden, inancından, yaşam biçiminden dolayı sorgulanmadığı dışlanmadığı bir sürece gerçekten hasrettir. Her alanda da bunu yaşama geçirmek için mücadeleyi vermeliyiz, hep birlikte vermeliyiz arkadaşlar" değerlendirmesinde bulundu.
USTA ÖZÜR İSTEDİ
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir'in açıklamalarına cevap vermek için söz alan AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, "Ben, sayın milletvekilinin söylemiş olduğu o cümleden dolayı bir özür borcunun olduğunu tekrar söylüyorum. Bakın, bunu konuşurken arkadan bir başka vekil de, 'Başörtüsünü siyasete alet etmenize engel olduk' diyorsunuz. Benim veya bir başkasının başörtüsünü siyasete alet ettiğimizi hiç kimse iddia edemez, kimse bu cümleyi burada kuramaz. Biz inancımızdan dolayı başımızı örttük, inancımızdan dolayı da bu mücadeleyi verdik. Hala aynı zihniyettesiniz maalesef, onun için iki defa özür dilemelisiniz. Bunlar kabul edilebilir cümleler değil. Özür dilemeyip hala yaptıkları yanlışın arkasında durmaktan, bu kadar utanmazlık olamaz. Bir özür borçlusunuz, bunu dileyin ve bu konu ancak böyle kapanır" ifadelerini kullandı.
"BAŞÖRTÜSÜ ÜZERİNDEN SİYASET DEVŞİRME GAYRETİ OLDUĞUNU İBRETLE İZLİYORUZ"
Genel Kurul'da tartışmalar yaşanırken bir kez daha söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, "Bu konuyu diledikleri kadar uzatabiliriz, bizim müktesebatımız buna yeter. AKP'nin siyasi yürüyüşünün içerisinde başörtüsü mücadelesinin, başörtüsü kavgasının çok önemli bir siyasi enstrüman olduğu ve birçok kere de siyasete alet edildiği Türkiye siyasi tarihini azıcık bilen herkesin malumudur. Bu konu tartışma dışıdır ama türban, başörtüsü siyasete alet edildi diye, üzerinden siyaset inşa edildi diye, üzerinden oylar toplandı diye biz kişisel hak ve özgürlük alanına giren bir konuyu bir tartışma konusu yapmak istemiyoruz, bunun tarafı değiliz. Son derece açık ve net, dolayısıyla siz hiç olmazsa bundan sonra başörtüsü siyasetini bırakın, gelin, burada bütçeyi konuşun. 15 yıl önce bitmiş bir problemi burada konuşarak hala başörtüsü üzerinden siyaset yapma, siyaset devşirme gayreti olduğunu hayretle ve ibretle izliyoruz" diye konuştu.
Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, Genel Kurul'da tartışmaların sürmesi üzerine birleşime 20 dakika ara verdi.
Meclis'te 'başörtüsü' tartışması! "15 yıl önce bitmiş problemi hala konuşarak..."
TBMM Genel Kurul'da AKP'li vekiller ile CHP'li vekiller arasında 'başörtüsü' tartışması çıktı. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, "15 yıl önce bitmiş bir problemi burada konuşarak hala başörtüsü üzerinden siyaset yapma, siyaset devşirme gayreti olduğunu hayretle ve ibretle izliyoruz" diye konuştu.
Bunlar da ilginizi çekebilir