Meclis’in gündemi bekçiler

Yayın tarihi: 8 Haziran 2020 Pazartesi 9:52 am - Güncelleme: 8 Haziran 2020 Pazartesi 9:52 am

Meclis’in bu haftaki gündemi de bekçiler oldu. Bekçilere silah ve zor kullanma yetkisi gelebilir.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle ara verdiği çalışmalarına geçtiğimiz hafta yeniden başlayan Meclis Genel Kurulu’nun bu haftaki gündemi yine mahalle bekçileri.

Teklifin Meclis’teki görüşmeleri, 8. madde üzerinden devam edecek. Düzenlemeye göre, çarşı ve mahalle bekçileri, görev bölgelerinde ve çalışma saatleri içinde kişileri, araçları durdurabilecek, kimlik sorabilecek. Düzenleme kabul edilmesi halinde bekçilere, ‘halkın sükun ve istirahatini bozanları, başkalarını rahatsız edenleri’ engelleme, sokak, geçit ve meydanları tıkayarak trafiğe engel olan taşıtları ve diğer engellerin kaldırılmasını sağlama yetkileri de verilecek.

Meclis ‘Bekçi maaşına zam’ gündemiyle açılıyor

SİLAH VE ZOR KULLANMA YETKİSİ

Bekçiler, ayrıca ‘zor ve silah kullanma’ yetkisine sahip bulunacak, genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olacak. Jandarma teşkilatında istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçileri, jandarma hizmetleri sınıfına dahil edilecek. Haftalık çalışma süreleri ise 40 saat olacak. Emniyet ve asayişin gerektirdiği durumlarda haftada bir gün istirahat verilmek kaydıyla bu süre artırılabilecek. Bekçilere en az 3 ay süreli temel ve hazırlayıcı eğitimler verilecek.

Genel Kurulda, Sayıştay için üye seçimi yapılacak. Meclis’te Sayıştay üyeliği için 5 kişi seçilecek. Seçimler gizli oylamayla yapılacak.

Meclis darbesine karşı yürüyen HDP’li vekillere polis müdahalesi