Meclis Kütüphanesi’nde Nutuk’un Türkçesi yok

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2020 Salı 2:40 pm - Güncelleme: 26 Mayıs 2020 Salı 2:40 pm

Türkiye Büyük Millet Meclisi kütüphanesi açık erişim sisteminde araştırma yapanlar skandal bir tabloyla karşılaşıyor. Nutuk’a erişmek isteyen kişiler arama yaptıklarında sadece Osmanlı Türkçesi ile yazılmış orijinal halini bulabiliyor. Sistemde, Nutuk’un günümüz Türkçesi ile yazılmış tek bir kopyası yok.

TBMM açık erişim sisteminde araştırma yapanlar, cumhuriyet tarihinin en önemli kaynağı olan nutuk’a erişmek istediklerinde sadece osmanlı türkçesi ile yazılmış orijinal haline ulaşabiliyor. Nutuk’un günümüz Türkçesi ile yazılmış tek bir kopyası bulunmuyor

Nutuk’un sadece Osmanlı Türkçesi ile yazılmış orijinal hali bulunabiliyor.

Sayısız yayınevi haricinde kültür bakanlığı yayınları tarafından da defalarca günümüz Türkçesi ile yayınlanan nutuk’un , meclis kütüphanesi açık erişimim sisteminde günümüz türkçesi ile yazılmış kopyası bulunmuyor.

TBMM’nin sitesinde açık erişim sistemi için ‘’ dijital kaynaklarının ve TBMM’de üretilen yasama/denetim faaliyetleri ile ilgili entelektüel bilginin görünürlüğünün artırılması, tbmm’nin ulusal ve evrensel bilgi üretimine yaptığı katkının belgelenmesi ve TBMM’de üretilen yayınların açık erişim sisteminde saklanması ve erişime sunulması hedeflenmektedir. ‘’ açıklaması bulunuyor.