Meclis kürsüsünde ‘Şimdi sesimi kesecekler’ dedi, kesildi

Yayın tarihi: 22 Şubat 2024 Perşembe 10:28 am - Güncelleme: 22 Şubat 2024 Perşembe 11:32 am

TBMM kürsüsünde konuşan CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı’nın ‘Anadil Günü’ nedeniyle Lazca konuşmak istemesi üzerine sesi kesildi.

TBMM’de ‘anadil’ krizi yaşandı. CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi’nin Kürtçe konuşmasının ardından Lazca konuşan CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı’nın da “Şimdi sesim kesilecek” demesinin ardından sesi kesildi.

Söz alarak Genel Kurul kürsüsüne çıkan Ocaklı sözlerine, “Dünya Anadil Günü ve ben de bu güne dair biraz anlaşılabilir bir biçimde Türkçeyle, tabii başkanımın da izin verdiği kadar araya Lazcayı da karıştırarak anlatmaya çalışacağım, umarım fazla kısılmayız” diyerek başladı.

Ocaklı sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyada yaşayan kaç milyon insan varsa bunlar 6 bin adet, Türkiye’de de 20 dille filolojik olarak hala konuşmaya devam ediyorlar. Ben de 7 yaşında Türkçe öğrenmiş, 7 yaşına kadar Lazca konuşan bir vekil olarak karşınızdayım. Annem ile ailem ile iletişim kurduğumda hala Lazca konuşuyorum.

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı

Şimdi annem beni ekranlardan bekliyor. ‘benim için Lazca birşey söyleyecek’ diye. Ve ben annem için kurguladığım belki birkaç cümleyi size etmeye başladığımda kürsü dokunulmazlığı olan bu mikrofonu kapatmak suretiyle bir demokrasi ayıbı yapmış olacaksınız.

“MİKROFONUM KAPATILACAK” DEDİ, SESİ KESİLDİ

Annem için söyleyeceklerimin Lazcası burada, Türkçesi de burada. Ben size çok basit okunabilir, görülebilir şekilde Türkçesini karşınıza koyuyorum. Şimdi bunu Lazca okumaya başlayacağım. Ve Parlamento’da bu mikrofonumun kapanmasına sebep olacak.”

“Şimdi anne vakit bitiyor beni dinle. senin için sesleneceğim” diyen Ocaklı’nın sözlerine başlamasının ardından sesi kesildi.

Kaynak: TELE1