Meclis ile Saray arasında ilk çatışma! Erdoğan imzaladı, Şentop uygulamıyor

Yayın tarihi: 7 Ekim 2020 Çarşamba 12:21 pm - Güncelleme: 7 Ekim 2020 Çarşamba 12:29 pm

Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018’de imzaladığı kanun hükmündeki kararnameyi, “TBMM’nin iradesi yok” diyerek uygulamadığı ortaya çıktı. Şentop’un 2.5 yıldır uygulamadığı kararname, SGK’nın kurum hesapları hakkında TBMM’ye bilgi sunmasını içeriyor.

TBMM-Cumhurbaşkanlığı arasında ilk çatışma patlak verdi. Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018’de imzaladığı kanun hükmündeki kararnameyi, “TBMM’nin iradesi yok” diyerek uygulamadığı belirtildi.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile birlikte kanun çıkarma ve uygulama konusunda yaşanan çatışma, CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu’nun, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a yazdığı yazıyla ortaya çıktı.

Kuşoğlu, 2018’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde, SGK’ya finansal hedefleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı ile TBMM’ye rapor sunma görevi verildiğini hatırlattı. Kuşoğlu, TBMM’nin kararnamenin uygulanması için talimat vermesini istedi.

Yazıyı yanıtlayan Şentop ise kararname için, “TBMM’nin iradesi ile yürürlüğe konulan bir mevzuat hükmü değildir. TBMM’nin veya TBMM Başkanlığı’nın söz konusu normun yürütülmesini sağlaması gibi bir görevi de bulunmamaktır”dedi.

“MEVZUATIMIZIN İÇLER ACISI HALİNİ GÖSTERİYOR”

Şentop’un yanıtını değerlendiren CHP’li Kuşoğlu, kanun yapma konusunda hem TBMM’nin hem de cumhurbaşkanının yetkilendirilmesinin hukuk kargaşasına yol açtığını belirterek, “Bu, mevzuatımızın içler acısı halini gösteriyor. Cumhurbaşkanlığı normlarının ayrı olmasından dolayı TBMM’nin kanunların uygulanmasından tümüyle sorumlu olmadığı sonucu ortaya çıkıyor. Bu ifadeler skandal ifadelerdir” diye konuştu.