“MEB yetkilerini vakıflara devretti”

Yayın tarihi: 28 Mayıs 2022 Cumartesi 12:46 pm - Güncelleme: 28 Mayıs 2022 Cumartesi 12:48 pm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı‘nın vakıf ve derneklerle yaptığı protokollerle yetkilerinin bir kısmını bu kurumlara devrettiğini söyledi.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Milli Eğitim Bakanlığı’nın vakıf ve derneklerle imzaladığı iş birliği protokollerini değerlendirdi. Karabıyık, “Vakıflar Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkilerini kullanmaya başlamıştır” dedi.

2012 yılında yapılan 4 4 4 düzenlemesi sonrası TÜRGEV, Ensar Vakfı, TÜGVA, İlim Yayma Cemiyeti, Hayrat Vakfı ve İHH başta olmak üzere vakıf-derneklerle imzalanan protokollerde ciddi artış yaşandığını belirten Karabıyık, “Özellikle TÜRGEV, Ensar Vakfı, TÜGVA, İlim Yayma Cemiyeti, Hayrat Vakfı ve İHH ile yapılan protokoller çok dikkat çekmiştir. Sivil Toplum Kuruluşu adı altında bahsi geçen tarikat ve cemaatler, okul öncesinden üniversiteye kadar tüm okullara, protokol yapmasına gerek bile kalmaksızın girmeye başlamışlardır. Ayrıca, okul öncesi düzeyde, Sibyan Mektepleri adı altında, tarikat ve cemaatlere bağlı vakıf-dernekler faaliyet göstermeye başlamışlardır” dedi.

“ENSAR VAKFI’NIN YETKİLERİ SKANDAL BOYUTTA”

Karabıyık açıklamasında, “20 yıllık AKP iktidarında, temeli gençleri siyasi olarak şekillendirme amacı ile atılan eğitim köprüsü, vakıf ve derneklerin kontrolü altında çökmüştür. Ne yazık ki vakıf, dernek ve cemaatler eğitim sisteminde etkin rol oynamaya başlamıştır. Ve bu tehlikeli gidişatın sonunda, uzun süredir siyasi iktidar tarafından desteklenen vakıflar Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkilerini kullanmaya başlamışlardır.

Milli Eğitim Bakanlığı, tarikat ve cemaatlerin arka bahçesi vakıf-derneklerle yaptığı protokollerle yetkilerinin bir kısmını bu kurumlara devretmiştir. TÜRGEV, TÜGVA ve ENSAR Vakfı bu vakıf ve derneklerin başında gelmektedir. AKP iktidarında TÜRGEV, TÜGVA ve ENSAR Vakfı paralel Bakanlık gibi eğitim hizmeti vermektedir. Özellikle ENSAR Vakfı’na yapılan yetki devirleri ise skandal boyuttadır. Çünkü Ensar Vakfı tarafından hazırlanacak yeni öğretim programlarının kurumlarda uygulanabilmesine bile imkan tanınmıştır” ifadelerine yer verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcıaı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinde bir iyileştirme ihtiyacı had safhada iken, MEB’in Bütçesini Türkiye Maarif Vakfı’na aktardığını da ifadelerine ekledi.

MEB bütçesinden Türkiye Maarif Vakfı’na 1.8 milyar TL kaynak