MEB’e göre Diyanet İşleri Başkanı materyalist

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2019 Perşembe 12:04 pm - Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 10:32 am

MEB’in 11’inci sınıflara dağıtılan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında Materyalizm, pahalı ev ve lüks araba tutkusu ile ilişkilendirildi. Felsefe kitabında ise Marx, Engels, diyalektik ve tarihsel materyalizm gibi kavramlarla açıklandı.

Materyalizm, 11’inci sınıflara dağıtılan din kültürü ve ahlak bilgisi kitabı ile felsefe kitaplarında farklı şekilde tanımlandı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında materyalizm pahalı ev ve lüks araba tutkusu ile ilişkilendirildi. Elektronik ortamda hazırlanarak Elektronik Bilişim Ağı (EBA) üzerinden çocukların kullanımına açılan kitapta, “Materyalizm, başta Tanrı inancı olmak üzere yaratılış, melek, vahiy, peygamberlik, kutsal kitaplar ve ahiret gibi dini inançları kabul etmez. Materyalizm maddi alemin ötesinde herhangi bir varlık alanı tanımayan dünya görüşüdür” denildi.

Bilimsellikten uzak materyalizm tanımı, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından basılan İslam Ansiklopedisi’ne dayandırıldı. Ancak ansiklopedide, kitaptaki ifadelerinin hiçbirinin yer almadığı belirlendi.

FELSEFE KİTAPLARINDA FARKLI TANIMLANDI

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında, ayetlerden örnekler verilerek tanımlanmaya çalışan materyalizm kavramı, Felsefe kitabında ise Marx, Engels, diyalektik ve tarihsel materyalizm gibi kavramlarla açıklandı.

Felsefe kitabında materyalizm tanımı özetle şöyle yapıldı: “Materyalizm, varlığın temelinde maddeyi gören anlayışların ortak adıdır. Materyalist düşünceyi temel alan Marx ve Engels, tinden başladığı için Hegel’in diyalektiğini baş aşağı duruyor olarak nitelendirmiştir. Onlara göre Hegel, diyalektik yöntemi tez-antitez-sentez süreçleriyle belirlemede doğru bir düşünce ortaya koymuş ancak tez aşamasını tin ile başlatmakla hata yapmıştır. “