MEB ‘açık lise kısıtlaması’nda gericileri dinledi! Hafızlık kısıtlama dışı kaldı

Yayın tarihi: 16 Eylül 2023 Cumartesi 10:19 am - Güncelleme: 16 Eylül 2023 Cumartesi 10:20 am

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) açık liselere getirdiği “kısıtlama”dan gericilerin tepkisi sonrası geri adım attı. Hafızlık eğitiminin söz konusu kısıtlamanın dışında tutulacağı açıklandı. MEB’in geri adımına, “Kamusal fayda yok” tepkisi geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB)’nın açık liselere ilişkin yeni düzenlemesinde örgün eğitimden açık liselere geçişleri engellemek için “geçişte sınırlandırmaya” başvurdu. Ancak MEB’in kararı “gerici” kesim tarafından eleştirildi.

Gerici Yeni Akit gazetesi söz konusu düzenlemeyi 11 Eylül’de “Açık lise kısıtlanamaz” manşetiyle gündeme getirirken düzenlemenin din eğitimine darbe vuracağı iddia edildi.

Ancak MEB Hayat Boyu Öğrenme Daire Başkanı Cengiz Mete, uzun süre hafızlık eğitimi alan öğrencilerin açık liselere kayıt olabileceğini duyurdu.

“KAMUSAL FAYDA YOK”

Cumhuriyet’in haberine göre, eğitimci Özgür Bozdoğan, açık lisede okuma durumunun belirli sosyolojik nedenlere dayandığını belirterek “Açık lisede yoksulluktan dolayı ev ekonomisine destek sağlamak zorunda kalan çocuklar, üniversite sınavı baskısından dolayı örgün eğitim yerine bu liseleri tercih eden öğrenciler ve örgün eğitime gitmekte zorluk çeken kız çocukları ile mevsimlik tarım işçileri çocukları okuyordu. Yani üç tane dezavantajlı kesim vardı. Ancak bakanlık bu sorunları çözmek yerine, sonucu ortadan kaldırdı” dedi.

Bozdoğan, bu durumun kamusal bir fayda getirmeyeceğini belirterek “Bakanlık bu doğrultuda hafızlık eğitimi alan çocuklar ile tarikat ve cemaatlerin taleplerini karşılarken söz konusu dezavantajlı kesimi görmezden geliyor. Bakan kendisinden beklendiği gibi gerici çevrenin taleplerine boyun eğdi. Planlanan da buydu. Bu karar kamusal bir fayda olarak değerlendirilemez” ifadelerini kullandı.

MEB’den ‘açık öğretim’ kararı!