Maymun çiçeği virüsü nedir?

Yayın tarihi: 13 Aralık 2023 Çarşamba 11:52 pm - Güncelleme: 13 Aralık 2023 Çarşamba 11:52 pm

Japonya’da maymun çiçeği virüsü kaynaklı ilk ölüm kayıtlara geçti. Peki maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsünün belirtileri nedir?

Maymun çiçeği, Poxviridae ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait bir virüs tarafından kaynaklanan ender bir hastalıktır. Bu virüs genellikle hayvandan insana, nadiren de insandan insana yakın temas yoluyla bulaşır. Maymun çiçeği virüsü, özellikle Batı ve Orta Afrika’daki tropikal yağmur ormanlarında görülür.

Hastalığın adı, 1958 yılında maymun kolonilerinde çiçek hastalığına benzer belirtilerle tespit edilen virüsten kaynaklanmaktadır. İnsanlarda ise maymun çiçeği virüsünün enfeksiyonu ilk kez 1970 yılında gözlenmiştir. Son dönemde, hastalık önceki yıllara kıyasla daha fazla yaygınlaşmış ve farklı bölgelerde teşhis edilmiştir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Maymun çiçeği virüsü insandan insana veya bazen hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır. Hastalığın belirtileri arasında yer alan enfeksiyöz cilt, ağız, oluşan lezyonlar ile doğrudan temas ile de geçebilen maymun çiçeği virüsü şu şekilde bulaşır:

Yüz yüze konuşma esnasında nefes alıp verme
Ten teması (dokunma, öpüşme, cinsel ilişki)
Uzun süreli yakın temas ile birlikte solunum damlacıklarının yayılması
Yatak örtüleri gibi kontamine eşyalarla temas
Anneden bebeğe bulaşma, gebelik ve doğum sırasında ve sonrası yakın temaslada çocuğa bulaşabilir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maymun çiçeği hastalığı, virüsle enfekte olmuş bir hayvandan veya başka bir insandan bulaşabilir. Enfeksiyon etkeni ile temas sonrasında ortaya çıkan belirtiler arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlikler, yorgunluk, üşüme ve titreme bulunur. Döküntüler genellikle yüz bölgesinde başlar ve vücuda yayılır.

Döküntüler su çiçeği benzeri su dolu kabarcıklar şeklinde görülür. Zamanla kabuklu noktalara dönüşür ve iyileşir. Maymun çiçeği, su çiçeği ile karıştırılabilir, ancak hastalığın seyri biraz farklıdır. Tedaviye bağlı olarak, döküntüler genellikle 2 ile 4 hafta içinde kaybolur ve hastalık iyileşir. Ölüm oranı genellikle düşük olup, küçük yaşta olan hastalarda daha belirgindir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?

Aşı olun (Çiçek hastalığı için geliştirilen aşılar ayrıca maymun çiçeğine karşı da koruma sağlar.)
Virüsün belirtilerini gösteren kişilerden uzak durun, bilhassa cilt temasından kaçının.
Hasta olduğunu bildiğiniz kişinin yatak takımlarına, havlularına veya giysilerine dokunmayın.
Hasta olan biri ile temas ettiyseniz mutlaka ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın veya alkol bazlı el dezenfektan ile temizleyin.
Virüsü taşıyabilecek hayvanlardan kaçının.

Japonya’da maymun çiçeği virüsünde ilk can kaybı

Kaynak: TELE1