Mavi gözlü dev 120 yaşında

Yayın tarihi: 15 Ocak 2022 Cumartesi 11:13 am - Güncelleme: 15 Ocak 2022 Cumartesi 11:13 am

Bugün şiirin büyük ustası Nâzım Hikmet Ran’ın doğumunun 120’nci yılı. Sürgün yaşadığı Moskova’da hayata gözlerini yuman usta şair, mücadelesiyle sadece ülkesinde değil, tüm insanlık tarihinde iz bıraktı. Nâzım, “Otobiyografi” adlı şiirinde, “1902’de doğdum/doğduğum şehre dönmedim bir daha” diyor. Gerçekten o şehre bir daha dönmedi.

Türk edebiyatının önemli isimlerinden komünist şair Nâzım Hikmet’in doğumunun 120’nci yılı. 3 Haziran 1963’te Moskova’da memleket hasreti ile hayata gözlerini yuman büyük şairin şiirleri elliden fazla dile çevrildi. Hayatı boyunca sosyalizm için mücadele eden Nazım Hikmet 15 ocak 1902 Selanik’te dünyaya geldi.

Şair, ilk şiiri Feryad-ı Vatan’ı 1913 yılında kaleme aldı.

Bahriye Mehtebi’ne giderek öğrenimini başarı ile tamamladı. Mezuniyetinin ardından Hamidiye gemisinde stajyer subay olarak göreve başladı. Bir süre sonra bazı nedenlerden dolayı ordudan ayrıldı.

Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra Moskova’da Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi’nde Siyasi Bilimler ve İktisat bölümü okudu.

İlk şiir kitabı 28 Kanunisani’i Moskova’da yayınladı. Ardından Türkiye’ye dönerek Aydınlık dergisinde çalışmaya başladı.

Dergide yazdıkları şiir ve yazılardan ötürü hakkında 15 yıl hapis istendi. O sırada Sovyet Rusya’ya gitti. 1928 af kanunu ile cezası kaldırıldı. Tekrar Türkiye’ye dönerek resimli ay dergisinde yazılar yazmaya başladı. 1938 yılında burada da yazdıklarından dolayı 12 yıl hapis cezası aldı.

Şiirleri yasaklanan ve yaşamı boyunca yazdıkları ve sosyalist görüşleri yüzünden 11 ayrı davadan yargılanan Nazım Hikmet, İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre hapis yattı.

1951 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı; 3 Haziran 1963 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu Moskova’da hayatını kaybetti.

Ölümünden 46 yıl sonra, 5 ocak 2009 tarihli bakanlar kurulu kararı ile bu işlem iptal edildi.

Nazım Hikmet’in daha önce hiç görülmemiş fotoğrafları ortaya çıktı