Martı Rekabet Kurumu’na ‘söz’ verince soruşturma kapatıldı

Yayın tarihi: 13 Eylül 2022 Salı 11:31 am - Güncelleme: 13 Eylül 2022 Salı 11:31 am

Rekabet Kurumu tarafından elektrikli scooter kiralama markası Martı’ya açılan soruşturma, şirketin taahhütleri üzerine kapatıldı.

Rekabet Kurumu, ulaşım uygulaması Martı İleri Teknoloji hakkında açtığı soruşturmayı, şirketin sunduğu taahhütler üzerine sonlandırdı.

Kurum Ağustos’ta, halka arz çalışmaları yürüten Martı’nın, ilgili ürün pazarında hâkim durumda bulunduğu ve rakipleri üzerinde dışlayıcı eylemleri ile hâkim durumunu kötüye kullanıp kullanmadığının tespitine yönelik soruşturma açılmasına karar vermişti.

Bloomberg HT’nin aktardığına göre; kurumdan yapılan açıklamada, soruşturma süreci devam ederken, dosya içeriğindeki rekabetçi endişelere yönelik şirketin bir taahhüt paketi sunduğu ve bunun sonucunda taahhütlerin, tespit edilen rekabet sorunlarını giderebilecek nitelikte olması nedeniyle kabul edildiği belirtildi.

Açıklamada, “…(taahhütler) ilgili teşebbüs açısından bağlayıcı hale getirilerek soruşturmanın sonlandırılmasına karar verilmiştir” denildi.

“YA DEVLET BAŞA YA KUZGUN LEŞE”

Martı’nın CEO’su olan Oğuz Alper Öktem, iki yıl önce Youtube’da konuk olduğu bir programda elektrikli scooterlar ile ilgili düzenleme yapılmasına yönelik konuşmuştu.  Öktem şunları söylemişti:

“Arabayla da ters yönden gitsen ceza yersin. Bu çok normal bir şey. Sonuçta trafiğin bir kuralı var. Ama bu konuyla alakalı bir regülasyon geliyor. Bizim burada vatanını seven her Türk iş adamı gibi dememiz gereken şey: Devlet başa, kuzgun leşe.

Devlet başımızda olduğu sürece sıkıntı olmaz.  Benim bu konuda söyleyeceğim temel şey şudur: Devlet ne derse odur. Biz naçizane haddimize düşmeyerek, eğer sorarlarsa sektörümüz için doğru olduğuna inandığımız şeyleri söyleriz. Onun dışında da karar oranındır. Biz devlete baba gözüyle bakan insanlarız.

En iyisini devlet bilir. Devletimiz ne derse, biz de onun bir sonucu olarak yine istihdam yaratmaya, işimizi yapmaya, teknoloji yaratmaya, ülkeye yatırım getirmeye ve dolar sokmaya devam ederiz.”

Scooter bir can daha aldı