Mart uyarısı yapan et ve süt üreticileri ‘acil önlem’ istedi

Yayın tarihi: 18 Aralık 2021 Cumartesi 9:28 pm - Güncelleme: 18 Aralık 2021 Cumartesi 9:28 pm

Ekonomik gidişata tepki gösteren et ve süt üreticileri tedarik zincirleri kırılma noktasına geldiğini belirterek, ‘mart’ ayı için uyardı ve ‘acil önlem’ istedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) devam eden faiz indirimleri sonrası artan dolar/TL kuru et ve süt üreticilerin vurdu. Üreticiler son dönemde sürekli artan girdi maliyetleri karşısında zarar ederken, tedarik zincirlerinin kırılma noktasına geldiğini belirtti.

Konuya ilişkin Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği tarafından yapılan açıklamada, ”Süt ve et sektörünün gidişatı kaygı verici. Biz üreticileri olarak önümüzü göremiyoruz. Artan maliyetlere katlanacak gücümüz kalmadı. Tedarik zincirleri kırılma noktasına geldi, böyle devam ederse Mart ayı itibariyle yem hammaddesi bulmakta zorlanacağız” denildi.

Kars’ta yolcu otobüsü devrildi: 3 ölü, 10 yaralı

”5.50’A ÜRETİP 4.70’E SATMAK SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL”

Açıklamada, ”İnek kesimleri devam ederse yaz aylarında süt arzında düşüş ve turizmden gelen talep sebebiyle tüketicilerde et ve süt bulmakta zorlanacaklar. 8 Aralık tarihinden itibaren üretici süt fiyatı 4,70TL/litre olarak belirlendi. Maliyet hesapları yapılırken Ekim sonu maliyetleri temel alınmıştı.1 Kasım tarihinden bugüne yem maliyetleri yüzde 53 arttı. 1 litre sütü 5,50 Liranın üzerinde mal edip 4,70 Liraya satmak sürdürülebilir değil. Acil önlem alınması için çağrı yapıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

AKP’den AKP’ye örnekli uyarı: Sosyal gerginlik derinleşiyor

Ucuz Türkiye’ye akın