“Mart ayında yüklü bir zam bekleniyor”

Yayın tarihi: 9 Mart 2021 Salı 1:02 pm - Güncelleme: 9 Mart 2021 Salı 1:02 pm

Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, mart ayında bazı kalemlerde zam olacağını yazdı.

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş bugünkü köşesinde, “Enflasyonu tetikleyecek etkenler çoğalıyor” başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
“Kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte uzunca bir süre hiç gündeme bile getirilemeyen bir dizi zam uygulamaya konulacak. Kapalı olan bir işyeri, sıfır satışını zamlı yapacak değildi ya! Ama maliyetler bu dönemde artmaya devam etti. İşte şimdi o zamlar yapılacak” diye ifade eden Aktaş, “Dolayısıyla bizi mart ayında görece yüklü bir fiyat artışı bekliyor” dedi.
Alaattin Aktaş’ın yazısı şöyle:
Kısıtlamaların esnetilmesiyle zamlar hızlanacak. Marttaki fiyat artışı en az yüzde 1 beklenmeli. Bu düzeyde bir artışla ilk çeyrek yüzde 3.6’ya ulaşacak, yıllık oran da yüzde 16’yı aşacak.
Merkez Bankası’nın yüzde 9.4’lük yıllık tahmini için son dokuz ayda yüzde 5.6’da kalınması gerekiyor. Bu orandan ekimin yüzde 2’sini de düşünce sekiz aya yüzde 3.5’lik bir marj kalıyor.
Şubat sonu itibarıyla tüketici fiyatlarındaki (TÜFE) yıllık artış yüzde 15.61, yurtiçi üretici fiyatlarındaki (Yİ-ÜFE) yıllık artış ise yüzde 27.09 düzeyinde.
Son bir yıldaki artış oranları açısından bakıldığında 11.48 puanlık bir fark var. Bu çok büyük bir fark.
Bir de iki endeksin, artış oranlarının değil endekslerin farkı var. Şubattaki endekslerin farkı yüzde 14.01’i buldu. İki endeks arasında şimdiye kadar böylesine bir fark oluşmamıştı.
Bu oranları geçenlerde yazdık ama bir kez daha hatırlamakta yarar var. Çünkü üretici fiyatları her ne kadar bire bir olmayacaksa da, aynı oranda olmayacaksa da bir süre sonra tüketici fiyatlarını etkileyecek. Bundan kaçış yok. Yani tüketici fiyatlarında marttan itibaren normal akışın dışında bir artış görülmesi olasılığı giderek artıyor.
Şimdi bu normal ötesi artışı daha da körükleyecek bir dizi gelişmeyle karşı karşıyayız.
Pandemi kısıtlamaları gevşetilince…”

Yazının tamamı için