Mars’ta yaşam arayan NASA uzmanları Salda Gölü’nde

Yayın tarihi: 15 Aralık 2023 Cuma 11:21 am - Güncelleme: 15 Aralık 2023 Cuma 11:26 am

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) ‘Mars’ta yaşamı arama’ çalışmalarına araştırmalarıyla katkı sunan bilim insanları, Salda Gölü’nde su kimyasını inceleyerek Mars’ın jeolojik geçmişini anlamaya çalışıyor.

Üniversitesinden Prof. Dr. Timothy Lyons’un içinde yer aldığı ‘Mars’ta yaşamı arama’ çalışmalarına araştırmalarıyla katkı sunan bilim insanlarından oluşan bir araştırma grubu Salda Gölü’ne gelerek bilimsel araştırmalar için koruma altına alınan gölün Beyaz Adalar Bölgesi’nde incelemede bulundu.

Salda Gölü’nün Mars’taki jezero kraterine benzerliğinin saptanmasının ardından araştırmanın ikinci aşamasına geçen bilim insanları, Mars’ın iklim ve jeolojik geçmişini tespit etmek için Salda Gölü’nün su ve çökelinin (tortu) jeokimyasını inceleyerek numuneler alıyor.

MARS’TA ‘NEREDEYSE İNANILMAZ’ OLAY: ATMOSFER GENİŞLEDİ

NASA’nın yaptığı yeni bir araştırmaya göre, uzayda boşluk oluşturan son derece nadir bir Güneş olayı, Mars atmosferinin “neredeyse inanılmaz” bir şekilde binlerce kilometre genişlemesine neden oldu.

Güneş’ten sürekli gelen ve Güneş rüzgarı diye bilinen yüklü parçacık akışının aniden kaybolması nedeniyle Güneş rüzgarının basıncı olmadan Mars atmosferi ve manyetosferi binlerce kilometre genişledi.

NASA’nın aracı başardı! Uzaydan Dünya’ya ilk mesaj

Kaynak: TELE1