Mars ‘ta çok ilginç keşifler yapıldı

Yayın tarihi: 18 Kasım 2020 Çarşamba 7:00 am - Güncelleme: 17 Kasım 2020 Salı 7:38 pm

Bilim insanları Mars yüzeyinde çok ilginç keşiflere imza atıyor. Özellikle de son araştırmalar, çok büyük dikkat çekmeyi başardı. Hadi gelin detaylara birlikte göz atalım.

Mars yüzeyinde çok ilginç gelişmeler yaşanıyor. Mars’ta hemen hemen 43 bin krater yer alıyor ve bunların çoğu oldukça eski dönemlere ait. Antik Mars’ın Noachis Terra dağlık bölgesi civarında ise son derece ilginç bazı kraterlere rastlandı. Normal şartlarda bu tür kraterler tek başına olur. Ancak bu seferki kraterler üst üste binmiş bir şekilde farkedildi.

Normal şartlarda Mars yüzeyine çarpan bir krater devasa çukurlar oluşturabilir. Ancak bu tür kraterler genel olarak tekli şekilde görülür. İlk defa kraterler konusunda yanılıyor olabiliriz.

Avrupa Uzay Ajansı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Mars yüzeyinde 3’lü kraterler görüldü. Bu kraterlerin daha önce pek görülmediği söylenebilir. Bilim insanları tarafından yapılan açıklamalara göre böyle kraterler 3 farklı şekilde oluşmuş olabilir.

  • Yüzeye doğru gelen asteroid, gökyüzünde 3 farklı parçaya bölünmüş olabilir.
  • Farklı zamanlarda 3 asteroid buraya çarpmış olma ihtimaline sahip.
  • Büyük kıta hareketleri sonucunda kraterler bir araya gelebilir.

Tüm bunlar aynı oranda ihtimal dahilinde. Mars yüzeyi, her geçen gün daha ilginç keşiflere müsaade ediyor.

Mars yüzeyinde çok ilginç

Genel olarak asteroidler düşünüldüğünde aslında ard arda denk gelmesi biraz zor gibi görünüyor. Bunun yerine bilim insanları atmosferden gelen göktaşlarının havada 3 farklı parçaya bölünme ihtimali üzerinde duruyor. Eğer bu kanıtlanırsa, Mars’ın bir dönemler kalın bir atmosfere sahip olduğu söylenebilir.

Mars kalın bir atmosfere sahipse, bu aynı zamanda su ve sıcaklık gibi şartları da sağlıyor demektir. Sizce Mars gerçekten de eskiden hayat için elverişli miydi?