Mars helikopter uçuşu 14 Nisan’a ertelendi

Yayın tarihi: 13 Nisan 2021 Salı 8:30 am - Güncelleme: 13 Nisan 2021 Salı 10:38 am

NASA Mars helikopterini hareket halinde görmek için biraz daha beklemeniz gerekecek. Ajans, 9 Nisan’daki bir testin ters gitmesinin ardından Ingenuity’nin ilk uçuşunu 14 Nisan’a kadar erteledi.

Helikopteri uçuş moduna geçirirken teknik sorunları yakalamak amacıyla yapılan testlerin süresi doldu. Ardından yüksek hızlı dönüş testi erkenden bitirildi. NASA, Ingenuity’nin “güvenli ve sağlıklı” olduğunu belirtti. Önceki sorunun ne olduğunu anlamak hem de ilk uçuşun ne zaman gerçekleşebileceğini belirlemek için araçtan telemetriyi gözden geçirdiklerini vurguladı. İlk uçuş başlangıçta 11 Nisan’ın sonlarında planlanmıştı. Plan ileri bir tarihe doğru hareket ederse, uçuş 10 feet’te 30 saniyelik bir hover olacak. Toplam 30 gün içinde dört uçuş daha devam niteliğinde gerçekleşecek.

Mars helikopteri

Bu açıkça NASA’nın istediği şey değil. Ancak görev ekibinin dikkatli olması için her türlü gerekçesi var. Neticede yapılacak olan bu test, bir aracın Mars yüzeyinde ilk kez uçtuğunu gösterecek. Buradaki başarı, gelecekteki uçan kaşiflerin önünü açacak. 9 Nisan’daki bir brifing sırasında NASA’nın Jet Tahrik Laboratuvarı’nda Ingenuity operasyonlarını yöneten Tim Canham, “Çok dikkatli bir uçuş olacak,” dedi. Helikopter, uçuşu yaklaşık 65 metrelik güvenli bir mesafeden gözlemleyecek olan Perseverance gezgininin yönünde dönerek üç metre yüksekliğe uçacak ve havada asılı kalacak. Helikopter daha sonra, kalkıştan yaklaşık 40 saniye sonra alçalacak ve inecek. JPL’de Ingenuity proje yöneticisi MiMi Aung, “İlk uçuşu balarılı bir şekilde yapmak için çok muhafazakar bir uçuş yapacağız” dedi. “Bundan sonra, daha cesur ve cesur uçuşlar yapacağız. Daha da ileri gideceğiz. ”

Türkiye Uzay Ajansı paylaşımı sonrası sosyal medya çalkalandı