Marmaris’te orman yangını kontrol altına alındı

Yayın tarihi: 21 Eylül 2022 Çarşamba 1:26 pm - Güncelleme: 22 Eylül 2022 Perşembe 8:31 am

Muğla’nın Marmaris ilçesinde dün saat 12.30 sıralarında çıkan orman yangını, bugün saat 07.30 sıralarında kontrol altına alındı.

Marmaris’in Yalancıboğaz mevkiinde kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanda, dün saat 12.30 sıralarında yangın başladı. Bölgeden yükselen dumanları görenler, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulundu. İhbar üzerine yangına Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait 13 helikopter, 8 uçak ile havadan, 20 arazöz ve 200 orman işçisiyle karadan müdahale yapıldı. Rüzgarın şiddetini artırması nedeniyle alevler hızla yayıldı.

Antalya, Ankara, Adana, Aydın, Çanakkale, Denizli, Mersin ve İzmir’den takviyelerle birlikte uçak 14’e, helikopter 34’e, arazöz 83’e orman işçisi sayısı 714’e yükseldi. Söndürme çalışmalarında yer alan 10 helikopter ile 1 İHA’nın Milli Savunma Bakanlığı’na ait olduğu ifade edildi. Hava araçlarının su almasını kolaylaştırmak için Sahil Güvenlik ekipleri tarafından denizde koridor oluşturuldu.

Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde jandarma ekiplerince yapılan çalışmada bölgede arıcılık yapan M.Y.’nin (85) kovanlarının yaklaşık yarım metre ön tarafında ateş yaktığı belirlendi. Gözaltına alınan şüphelinin işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

VALİ TAVLI: YANGIN KONTROL ALTINDA

Muğla’nın Marmaris ilçesinde dün saat 12.30 sıralarında çıkan orman yangını, bugün saat 07.30 sıralarında kontrol altına alındı. Muğla Valisi Orhan Tavlı, “Marmaris’te meydana gelen orman yangınını kontrol altına alabilmek için tüm ekiplerimiz canla başla mücadele etti. Ormanın kahramanları son alev sönene kadar yeşil vatanı korumak için gece gündüz demeden mücadele etti. Yangın kontrol altına alındı” dedi.

Yangının Aksaz Deniz Üs Komutanlığına ulaşmaması için de tedbir alındı. Askeri bölgeden su tankeri, dozer, arazöz, yangın söndürme araçları ile çok sayıda personel de yangına müdahale için görevlendirildi.

Polisin toplumsal olaylara müdahale araçları (TOMA) ile Muğla İtfaiyesi ekipleri de bölgeye sevk edildi.

Yangın söndürme çalışmaları için bölgeye traktörle su tankeri taşıyan vatandaşların da geldiği görüldü.

1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yangının, arı kovanları yanındaki közden kaynaklandığı bildirildi. Orman yangınına ilişkin soruşturmada arıcılık yapan 85 yaşındaki bir kişi gözaltına alındı.

Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, Yalancıboğaz Adaağzı mevkisindeki orman yangınına bölgede arıcılık yapan 85 yaşındaki M.Y’nin arı kovanları önündeki közün sebep olduğu bildirildi.

Açıklamada, ormana bitişik arı kovanlarının yaklaşık yarım metre ön tarafında ateş közlerinin olduğu, yangının başladığı noktada herhangi bir elektrik kablosunun geçmediği kaydedildi. Kovanların kendisine ait olduğunu kabul eden şüpheli M.Y’nin ifadesinde ise arı kovanlarına 10 metre mesafede başlayan yangının rüzgarın etkisi ile bir anda hızla dağın eteklerine ulaştığını, ateşi kendisinin yakmadığını beyan ettiği belirtildi.

OSMAN GÜRÜN: TAMAMEN HAVADAN MÜDAHALEYE KALDIK AMA HAVA EKİPLERİ ÇEKİLDİ

Yangın bölgesine karadan müdahale için ulaşımın olmadığını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda durumumuz maalesef hava karardığı andan itibaren hava gücümüz ortadan kalkmış olacak. Çünkü helikopterler ve uçaklar gece uçuşu yapamıyorlar. Kötü olan şu; arazinin özelliği nedeniyle karadan müdahale edilemedi. Tamamen havadan müdahaleye kaldık ama şimdi hava çekildi. Aradan yol açılmaya çalışılıyor. Eğer yola inerse lojmanlara gelme ihtimali var. Biz karadan bunu engellemeye çalışacağız.
Maalesef rüzgar var ve aleyhte işliyor. Şu an lojmanlara doğru ilerliyor. Teyakkuz halindeyiz, müdahale edebileceğimiz alana geldiği anda müdahale edeceğiz.”

DENİZ KOMUTANLIĞINA YAKLAŞTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da sosyal medya hesabından orman yangınına ait görüntüler paylaştı. Ali Öztunç paylaşımında alevlerin Aksaz Denis Üs Komutanlığı’na yaklaştığını ifade etti.

Öztunç’un paylaşımı şu şekilde:

“Marmaris’teki yangın Aksaz Deniz Üs komutanlığına kadar ulaşmış durumda. Maalesef yine ciğerlerimiz yanıyor. Orman içi yollar açılmadığı için karadan müdahale de edilemiyor.”

 

LOJMANLAR TAHLİYE EDİLMEYE BAŞLANDI

Marmaris Kent Konseyi,  Aksaz askeri üssündeki lojmanlarda yaşayanların tahliye edilmeye başlandığını duyurdu. Marmaris Kent Konseyi nin sosyal medya hesabında yapılan açıklama şöyle:

“Marmaris yangınından maalesef haberler kötü. Aksaz lojmanları tahliye edilmeye başlandı. Lojmanda yaşayanlar servislerle tahiliye ediliyor. Marmaris yanıyor.”

Marmaris Ticaret Odası ise ise tahliye edilmekte olan yurttaşların konaklayabilecekleri yerlere ilişkin iletişim bilgilerini yayınladı.

VALİ TAVLI: MÜCADELEMİZİ ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYORUZ

Muğla’nın Marmaris ilçesindeki orman yangınının kontrol altına alınması için ekiplerin karadan müdahalesi yoğun şekilde devam ediyor. Muğla Valisi Orhan Tavlı, “Marmaris’te meydana gelen orman yangınını kontrol altına alabilmek için tüm ekiplerimiz sahada. Mücadelemizi aralıksız sürdürüyoruz. Ormanın kahramanları son alev sönene kadar yeşil vatanı korumak için gece gündüz demeden mücadele ediyor” dedi.

MSB’DEN MARMARİS YANGINI AÇIKLAMASI

Muğla’nın Marmaris ilçesindeki orman yangınının kontrol altına alınması için ekiplerin karadan müdahalesi yoğun şekilde devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, “Marmaris’teki yangın söndürme çalışmalarına; 1 adet İHA, 10 adet helikopter, arazözler, su tankerleri, dozerler, çeşitli yangın söndürme araçları ve görevli personelimiz ile destek sağlamaya devam ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

LOJMANLAR TAHLİYE EDİLDİ! KARŞI ATEŞ TEKNİĞİ İLE MÜDAHALE EDİLDİ

Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi’nden öğretim görevlisi Yasin İlemen, Aksaz Deniz Üssü Lojmanlar bölgesine inmekte olan yangına “karşı ateş” tekniği ile müdahale edildiğini açıkladı. İlemin, lojman bölgesinin tahliye edildiğini bildirirken ekiplerin yoğun bir şekilde çalıştığını dile getirdi.

KARŞI ATEŞ TEKNİĞİ NEDİR?

Karşı ateş tekniği, aktif yangınlarla mücadelede kullanılan önemli bir kontrollü yangın yöntemidir. Bu yöntemde, yangının ana yayılım yönünde, yangının henüz ulaşmadığı bir noktada kontrollü bir şekilde yangın çıkarılır. Bu yangın, buralardaki kuru malzemeyi yakar ama kontrollü olduğu için fazla büyüyemez

MSB’DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) yangına müdahalenin sürdürdüğünü belirterek şu açıklamayı yaptı:

Marmaris’teki yangın söndürme çalışmalarına; 1 adet İHA, 10 adet helikopter, arazözler, su tankerleri, dozerler, çeşitli yangın söndürme araçları ve görevli personelimiz ile destek sağlamaya devam ediyoruz.

Polis, yangın haberi için çekim yapan gazetecilere tekme ve yumrukla saldırdı