Marmara’yı esir alan müsilaj ABD basınında

Yayın tarihi: 27 Mayıs 2021 Perşembe 1:22 pm - Güncelleme: 27 Mayıs 2021 Perşembe 1:25 pm

Marmara’yı son birkaç aydır örten ve ‘deniz salyası’ olarak bilinen müsilaj, ABD basının gündeminde. The Washington Post, müsilaj nedeniyle balıkçıların aylardır çalışamadığını ve binlerce balık, mercan ve salyangozun öldüğünü yazdı.

Küresel ısınma, aşırı avlanma ve kirliliğin artmasıyla Marmara kıyılarını son birkaç aydır örten ve halk arasında deniz salyası olarak bilinen müsilaj, uluslararası basının gündemine taşındı.

ABD’li The Washington Post, balıkçıların aylardır balık yakalayamadığı ve deniz salyasının su yüzeyinin 30 metre altına ulaşarak binlerce balık, mercan ve salyangozun ölümüne neden olduğunu yazdı.

Haberde, “Balıkçılar aylardır bir sorunla karşılaşıyor: Balık tutamıyorlar. Bunun nedeni ise halk dilinde ‘deniz salyası’ olarak bilinen kalın, yapışkan bir maddenin su yüzeyinde yüzerek ağlarını tıkaması ve iç denizde bulunan balıkların gerçekten yenmek için güvenli olup olmayacağı konusunda şüpheler uyandırması…” denildi.

“ARTAN SICAKLIKLAR DURUMU DAHA DA KÖTÜLEŞTİRİYOR”

Bilim insanları ise müsilajın yeni bir fenomen olmadığını, ancak küresel ısınmanın neden olduğu artan su sıcaklıklarının durumu daha da kötüleştirdiğini söylüyor. Daha önce çok sayıda Türk haber kuruluşu ve İngiliz The Guardian gazetesinin de bildirdiği gibi, Karadeniz ve Ege Denizi arasında yer alan Marmara Denizi’ndeki yüksek seviyelerde nitrojen ve fosfor, ‘deniz salyası’ salgılayan fitoplankton popülasyonlarında bir patlamaya yol açıyor.

“GÖRÜLME SIKLIĞI NORMAL DEĞİL”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde hidrobiyoloji dersi veren Özgür Baytut, Türkiye’de ilk kez 2007 yılında görülmesine rağmen, 18. yüzyıldan beri deniz salyasının Akdeniz’de belli aralıklarla ortaya çıktığını ifade ederek, ‘normal olmayan’ durumun Türkiye kıyılarında görülme sıklığı olduğunu söyledi.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GÖRÜNÜR HALE GELDİ”

Fitoplankton daha sıcak sularda geliştiği için, bilim insanları iklim değişikliğinin bir faktör olabileceğinden şüpheleniyorlar. Geçen kış normalden daha ılıman geçti, yani Marmara Denizi ortalamadan birkaç derece daha sıcak kaldı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde profesör olan Mustafa Sarı, devasa ve yapışkan mukus kümelerinin “iklim değişikliğinin görünür hale geldiği bir durum” olduğunu söyledi.

“MARMARA ÖLÜYOR”

Diğer taraftan, hoş görünmeyen ve kötü kokan deniz salyasının turistleri caydırabileceğine dair endişeler de bulunuyor. Köşe yazarı İsmet Çiğit, sahil boyunca kimyasal depolama tesisleri, akaryakıt tankları, fabrikalar ve diğer sanayi sitelerinin yapılmasına izin vererek insanların “dünyanın en güzel denizine ihanet ettiklerinden” yakındı. Çiğit, “Denizi kirletenler için caydırıcı bir ceza olmadığı açık. Marmara ölüyor” dedi.

TIKLAYIN – Prof. Sarı: Yüzeyde görünen deniz salyası buzdağının sadece ucu!