2021 yılında çevre felaketine dönüşen müsilaj, İstanbul Boğazı'na geri döndü. Müsilaj tabakası Beykoz kıyılarında görüldü.

Rastlanan müsilaj yeniden aynı sorunların yaşanıp yaşanmayacağına dair endişe uyandırdı. Marmara Bölgesi’nde sıcaklıkların artmaya başladığını dile getiren Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "Bundan sonraki süreçte önce denizin dibinde oluşuyordu; şimdi artık denizin yüzeyinde bu kirliliği sık görebiliriz" dedi.

"DENİZ BAĞIRIYOR"

Müsilajın bir kirlilik habercisi olduğunu söyleyen Öztürk, Marmara'nın "Beni temizleyin." diye "bağırdığını" anlattı. Marmara Denizi'ndeki oksijen seviyesinin düştüğünü anlatan Öztürk, "Müsilajın oluştuğu yerlerde yüzeyde havadan deniz ortamına oksijen transferi önlenir. Marmara Denizi yavaş yavaş oksijensizleşmeye başlar. Karadeniz’den gelen oksijenli su, Marmara'ya az oksijenli halde gelmeye başlar. Bu da Marmara Denizi için çok tehlikeli bir durumdur" dedi.

MÜSİLAJ DENİZ YÜZEYİNE ULAŞTI

Öztürk, müsilajın sadece deniz dibinde değil yüzeyde de gözlemlendiğine dikkat çekerek, "Bundan sonraki süreçte önce denizin dibinde oluşuyordu; şimdi artık denizin yüzeyinde bu kirliliği sık görebiliriz." dedi. Sıcaklıkların etkisine de değinen Öztürk, "Bütün bunların etkili olduğu parametre sıcaklıktır. Hava sıcaklığı normalin üzerinde seyrederse, deniz suyu sıcaklığı da normalin üzerinde seyrederse müsilaj oluşmaya devam eder." dedi.

Muğla kıyılarında köpek balığı paniği! Sahile yakın yerde görüldü Muğla kıyılarında köpek balığı paniği! Sahile yakın yerde görüldü

Marmara için çözüm önerilerini de sıralayan Öztürk, başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere Marmara Havzası'ndaki tüm belediyelerin atık sularını artık ileri kademe arıtmak için yatırımlarını artırma çağrısını yaptı.

Kaynak: DHA