Marmara gece yine sallandı! Uzmanlar uyardı

Yayın tarihi: 14 Aralık 2023 Perşembe 11:50 am - Güncelleme: 14 Aralık 2023 Perşembe 11:54 am

Bursa Gemlik’te meydana gelen 5.1’lik depremin ardından, bu sefer de Mudanya’da dün gece 3.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, “5,1’i ana şok kabul etmek doğru bir yaklaşım değil. Geyve-Gemlik kolu yakından izlenmeli” dedi.

Bursa’nın Gemlik ilçesinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen 5.1 büyülüğündeki depremin ardından, dün gece Mudanya ilçesinde 3,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul ve çevre illerden de hissedildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş depreme ilişkin çarpıcı uyarılarda bulundu

“Marmara’da KAF’nın güney kolunda, Gemlik Körfezinde artçılar devam ediyor” diyen Bektaş “Birçok paralel fay var; biri kırılırsa 6,8; birkaçı kırılırsa 7,4 büyüklüğünde deprem yaşanabilir” görüşüne ilişkin “Oysa, her kırılan fay, depremle birlikte, paralelinde uzanan bir diğer paralel fayı stres açısından rahatlatır (gerilim gölgesi, stress shadow ) ve paralel çoklu fay kırılmasını önler. Ancak, KAF’ın kuzey kolunda olduğu gibi 1999 7,6-7,2 İzmit-Düzce depremleri 24 yıl içerisinde derinden paralelindeki güney kolda, İznik-Bursa hattında, gerilmeleri artırmıştır” dedi.

Japon deprem uzmanı Moriwaki ise Bursa, Konya ve Marmara bölgesinde deprem riskine şu sözlerle dikkat çekmişti:

“Marmara bölgesinde bir deprem gelecek ve İstanbul’da da bunun etkisi olacak. Ama her hoca da ben de Kuzey Anadolu fay hattı, adaların biraz güney tarafları o hattın üzerinde depremi beklediğimizi söyleyebiliriz. Orada 6- 7 tane fay hattı var. Bir tane fay hattı kırılıyorsa orada 6,8; birkaç tane kırılıyorsa 7 şiddetinde olabilir, 7,5 de olabilir. Gölcük’ten başlayıp Silivri’ye kadar tamamen bir kerede kırılıyorsa bunun ihtimali az ama eğer öyle olursa Türkiye’nin en büyük depremi 7,9 şiddetinde deprem olabileceğini söyleyebilirim” dedi.

Marmara Denizi’nde deprem

Kaynak: TELE1