Marka tescili nedir?

Yayın tarihi: 20 Ekim 2021 Çarşamba 10:36 am - Güncelleme: 20 Ekim 2021 Çarşamba 10:40 am

Marka, tüketiciler üzerinde iyi bir izlenim uyandırmak için oldukça önemlidir. Mal ya da hizmet satışlarının artmasına yardımcı olur. Bu nedenle işletmeler markalaşma sürecini oldukça önemser. Bu sürecin en önemli adımlarının başında ise marka tescili gelir. Aksi takdirde işletmenize emek vererek belli bir seviyeye taşıdıktan sonra taklitlerinizin ortaya çıkması söz konusu olabilir. Taklitler ise haksız avantaj sağlayacağı gibi markanıza da zarar verebilir. Peki, marka tescili ne demek? Marka tescili ne kadar sürer?

Marka Tescili Nedir?

İşletmenin, diğer işletmelerden ayrılmasını sağlayan parmak izine marka denilir. Markanın içerisine kurumun kimliği, logosu, amblemi gibi tüm işaretler girer. Marka tescili için ticari bir firmanız bulunmasına da gerek yoktur. Kendi adınız, işiniz ya da buluşlarınız için bir marka oluşturabilirsiniz.

Sahip olduğunuz markayı teminat olarak göstererek kredi ya da yatırım alabilirsiniz. Borçlarınıza karşı rehin verebilir ya da kullanma lisansını belirli bir süre boyunca kiralayabilirsiniz. Ayrıca bir başkasına devretme ya da miras bırakma hakkınız da bulunur.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Türkiye’de marka tescilleri işlemleri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından gerçekleştirilir. İşlemlerinizi doğrudan kendiniz yapabileceğiniz gibi profesyonel kurumlardan yardım alarak da tamamlayabilirsiniz. İşlemlerin elden tamamlanması mümkün değildir. E devlet ile entegre olarak çalışan başvuru sistemleri kullanılır.

İşlemler için marka haklarının sahibi olacak kişiye ait kimlik ve iletişim bilgilerinin yer aldığı form, tescil edilecek markanın örneği ve başvuru ücreti dekontu hazırlanmalıdır. Eğer Destek Patent gibi profesyonel bir firmadan destek almak isterseniz bir vekalet belgesi vermeniz gerekir.

Başvurunuz değerlendirdikten kabul edilmesi halinde markanız yayınlanır. Yayınlama süreci boyunca bir itiraz almazsa tescil işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Marka Tescili Ne İşe Yarar?

İşletmeler için marka tescili zorunlu olmasa da bir markanın haklarını koruyan önemli bir araçtır. Üstelik tescil yalnızca Türkiye’de geçerli değildir. 1 Ocak 1999 tarihinde imzalanan Madrid Protokolü ile birlikte Türkiye’de yaptığınız tescil işlemleri sözleşmeyi imzalayan ülkeler tarafından kabul edilmeye başlanmıştır.

Marka Tescilinin Faydaları

Marka tescili sahip olduğunuz markaya ait bilgilerin aynen ya da çok benzer şekilde kullanılmasını engeller. Benzer markalar adında aynı hizmetin verilmesi tescil sahibi olan markanın zarara uğramasına neden olabileceğinden yasal olarak engellenir.

Marka tescilinizin bulunması, marka haklarının ihlali halinde yasal başvuruda bulunma imkanına sahip olmanızı sağlar. Yetkili mahkemelere açacağınız marka ihlali suçundan hüküm giyen kişi 3 yıla kadar hapis ve 20.000 güne kadar da adli para cezası alır.

Marka Tescilinin Önemi

Marka tescili mallarınızın ya da hizmetinizin benzersiz olmasını sağlar. Bu sayede diğer işletmelerin, kimliğinizi taklit etmesini engelleyebilir ve size verecekleri zararın önüne geçebilirsiniz.
Marka tescilini aldıktan sonraki 10 yıl boyunca markanız koruma altındadır. 10 yıl dolduktan sonra tekrar yeniletme yapmanız gerekir.

Marka Tescili Ücreti Ne Kadar?

“Marka tescili ne kadar?” sorusunun cevabı her yıl değişiklik gösterir. Yeni yıl öncesinde TPM tarafından yeni ücretler duyurulur. Ancak başvuru esnasında ödeyeceğiniz tutarların yanı sıra marka tescilinizin kabul edilmesi sonrasında ekstra ödemeler de çıkar.

Destek Patent, markalaşma sürecinizde en büyük yardımcınız olup tescil işlemlerinizin kısa sürede sonuçlanmasına yardımcı olur.