‘Mardin’de kayyum manevi kızının düğün masraflarını belediyeden karşılamış’

Yayın tarihi: 21 Aralık 2020 Pazartesi 10:48 am - Güncelleme: 21 Aralık 2020 Pazartesi 11:01 am

Mardin’de Vali Mustafa Yaman’ın kayyum olduğu dönemde ‘manevi kızı’ Merve Erciyas Çatal’ın doğum gününden düğün masraflarına kadar yaptığı harcamalarda belediye imkanlarını kullandığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı mülkiye müfettişlerinin Mardin Büyükşehir Belediyesi’ndeki incelemelerine ilişkin raporlarında, merkeze alınan eski kayyum Mustafa Yaman’ın ‘manevi kızı’ olarak tanınan Merve Erciyas Çatal’a dair çok sayıda suç iddiası yer aldı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığı raporda, Sosyal Hizmetler ile Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı’nın yanı sıra Özel Kalem Müdürlüğü görevlerini yürüten Çatal hakkında şu suçlamalar yer alıyor: “Belediyenin imkanlarını şahsi amaçla kullandığı, harcama yetkilisi olarak bulunduğu ihale iş ve işlemlerinde mevzuata açıkça aykırı işlemlerinin olduğu, kurumun zimmetinde olan malların muhafaza ve tesliminde önemli ölçüde eksiklerin bulunduğu, Daire Başkanlığı tarafından yapılan yardım malzemelerinin yerine ulaşmadığı veya yardımların yalnızca kağıt üzerinde yapıldığı, personeline usule aykırı olarak zorla imza attırdığı, kurumun kayıtlarında mevzuata aykırı işlemler yaparak kamunun zarara uğratıldığı…”

10 MİLYON LİRAYI AŞAN EN AZ 8 İHALEDE USÜLSÜZ İŞLEM

Müfettişlerin raporunda, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos 2019’da ikinci defa kayyum atanmasının ardından gerçekleştirilen ve değeri 10 milyonu aşan en az en az 8 ihaleyle ilgili “(…) gerekçe raporunun dahi olmadığı, davetiye listesi hazırlanıp İhale Onay Belgesine eklenmediği, ihaleye iştirakin sınırlı tutulduğu, şeffaflığın ve rekabet ortamının sağlanmadığı” ifadeleri yer aldı. Çatal’ın Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilen “öğrencilere dağıtılmak üzere” 27 bin ayakkabı alımına ilişkin yapılan ihalede, “(…) yaklaşık maliyet hesaplanırken Gıda, Otomotiv ve Turizm şirketlerinden fiyat alındığı” kaydedilerek, fiyat alınan firmanın ayrıca ihaleye davet edilen tek firma olduğu, aynı zamanda ihalenin de aynı firmaya verildiği ve usulsüz işlem yapıldığı belirtildi.

“YARDIMLAR EVRAK ÜZERİNDE TESLİM EDİLMİŞ GİBİ GÖSTERİLDİ”

Müfettiş İnceleme Raporunda, Çatal ile ilgili alımların neredeyse tamamının aynı firma veya kişilerden yapıldığı görülürken, kimi ihalelerin 3 kez iptal edilmiş olmasına rağmen sonradan ihalesiz alım yapıldığı ve dağıtılmak üzere alınan malzemelerin dağıtılmadığı belirtildi.

Raporda, Çatal’ın başında olduğu Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılmak üzere satın alındığı iddia edilen 15 bin kolilik yardım malzemelerinin de “evrak üzerinde teslim edilmiş gibi gösterildiği” ortaya çıktı.

Raporun devamında şunlara yer verildi: “…teknik personel tarafından, yardım yapıldığı iddia edilen ve kurum tarafından sunulan listedeki vatandaşlardan örnek usulü seçilen 0482 312 ****, 0541 216 ****, 0537 765 ****, 0542 215 **** ve 0539 353 *** no’lu telefon hatları aranarak yardım alıp almadıklarının sorulduğu, ancak iki numaranın kayıt dışı olduğu, iki numaranın yanlış olduğu ve bir numaraya cevap verildiği fakat şahsın ifadesinde yardım almadığını ifade ettiği, tutulan teslim tutanaklarının aynı kişi veya kişilerce düzenlenerek yine aynı kişilerce imza altına alındığının değerlendirildiği, Müfettişliğimizce görevlendirilen teknik personel tarafından tutulan tutanak ile Lojistik Merkezinde görevli personele 15.000 adet kolinin fiziki olarak teslim edilmediği halde, evrak üzerinde teslim edilmiş gibi gösterildiği, yardım alan vatandaşlar listesinin ve teslim tutanaklarının aynı kişi veya kişilerce hazırlanarak imzalandığı, ödeme işlemlerinde, süresine veya miktarına bakılmaksızın keyfi muamelenin yapıldığı, alınan mallara ilişkin personele mobbing uygulanarak ve baskı yapılarak teslim alınmış gibi gösterilip belgeler imzalattırıldığı…”

“YARDIM KOLİLERİ DAĞITILMADI”

İddia edilen 15 bin yardım kolisinden ayrı olarak 8 bin 900 yardım kolisinin daha alındığı ancak sadece 5 bin kolinin depoya girdiği belirtilen raporda, geriye kalan 3 bin 900 kolinin hiç teslim alınmamasına rağmen dağıtıldığının iddia edildiği belirtildi. Raporda, “Mardin Masa” ekibi tarafından dağıtıldığı iddia edilen 3 bin 900 yardım kolisinin dağıtılmasının mümkün olmadığına dikkat çekilirken, kolilerin dağıtılmadığının tespit edildiğine yer verildi.

Yine farklı bir tarihte 15 bin adet daha yardım kolisinin alımının yapıldığı ve harcama kalemlerinde gösterildiği belirtilen raporda, kolilerden sadece bin 500 adedinin teslim alındığı, geriye kalanının alınmadığı ifade edildi. Alınmayan kolilerin dağıtıldığının iddia edildiğine yer verilirken, teslim alınmayan kolilerle ilgili müfettişlerin incelemeye başlamasının ardından teslim evraklarının zorla personele imzalattırıldığı kaydedildi.

Raporda, 8 bin koli temizlik malzemesinin 735 bin TL’ye ihale edildiği ancak hiçbir zaman teslim alınmadığına da değinilerek, yapılan ödemelerle kamunun zarara uğratıldığı ifade edildi.

“KUŞDİLİ KONUŞTURURUM, KÜRTÇE KONUŞTURMAM”

Raporda, Çatal hakkında ırkçılık iddiaları da yer aldı. Çatal’ın Kürt personele yaklaşımı, “Gerekirse hiçbir Kürt bırakmam”, “Belediyede kuşdili konuştururum, Kürtçe konuşturmam”, “Mardin’de adam olsaydı, özel kalem müdürü olmazdım” sözleriyle raporda yer aldı.

DOĞUM GÜNÜ, KINA GECESİ, DÜĞÜN…

Çatal’ın polis olan eşini, polis okulunu kazandığı sırada belediye araçlarıyla konvoy şeklinde okula götürdüğü, eşine aldığı hediyeleri belediye hesabından ödediği, doğum günü ve kına gecesini de belediye imkanlarıyla gerçekleştirdiği de öne sürüldü. Raporda, Çatal’ın kendi düğün masraflarına kadar varan tüm harcamalarda belediye imkanlarını kullandığı, düğüne katılan misafirlerin konaklama masraflarının da “bir sponsor” tarafından karşılandığı belirtildi.

Mardin Büyükşehir Belediyesindeki teftişler kapsamında, merkeze alınan Vali Mustafa Yaman’ın manevi kızı Merve Erciyas ile Fen İşleri Daire Başkanı ve Bülent Erdolu görevden alınanlar arasında yer almıştı. (Mezopotamya Ajansı)