Mansur Yavaş’tan iktidarın SGK borcu kıskacına belgeli yanıt

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2024 Pazartesi 11:10 am - Güncelleme: 29 Temmuz 2024 Pazartesi 12:02 pm

Haber: TELE1 Haber Merkezi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ‘SGK borcu’ talimatı nedeniyle iktidara tepki göstererek “Eski defterleri karıştırıyorsunuz. Yönetemiyorsunuz, suçu başka yerlere atıyorsunuz.” dedi.

AKP iktidarı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘talimatıyla’ muhalefetin yönettiği belediyelerin çalışmasını engellemek için harekete geçerken, belediyelere borç bildirimleri gönderildi. Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borcu ile ilgili tartışmalar hakkında basın toplantısı düzenledi.

YAVAŞ’TAN SERT TEPKİ

Mansur Yavaş, açıklamasında, “Son günlerde yapılan bu açıklamalardaki amacın tamamen halkın umudu haline gelen CHP’li belediyeleri itibarsızlaştırmak ve suni gündem olduğunu düşünüyorum” dedi.

“SUÇU BAŞKA YERLERE ATIYORSUNUZ!”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamasına tepki gösteren Yavaş, “Sayın Bakan, müflis tüccar gibisiniz! Eski defterleri karıştırıyorsunuz. Yönetemiyorsunuz, suçu başka yerlere atıyorsunuz. Unutmayın ki bu sorun sadece CHP’li belediye başkanlarının değil, ülkedeki tüm belediyelerin sorunudur” ifadelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu İBB’nin SGK borcu için harekete geçti

Mansur Yavaş’ın açıklamaları şu şekilde:

Öncelikli olarak biz şeffaf yönetim anlayışımız gereği her zaman faaliyet raporlarımızdan her şeyi isteyen herkesin ulaşabileceği gibi yayınladık. Belki Türkiye’de ilk defa Bakan açıklama yapmadan önce paylaşıyorduk.

Biz Mali durum raporunu 2023 sonunda bütün belediye meclis üyelerimize dağıttık. Tabloya baktığınızda göreceksiniz ki, borçlarımızın miktarı 1.774 milyon 411 bin dolar azalmış. Yani Ankara Büyükşehir Belediyesi ANKA Park gibi bir tesisten dolayı barçaların tamamını ödedi. Çok yüksek faizli borçların tamamını ödedik. SGK borçlarını da 84 milyon 501 bin dolar olarak arttığını açıkladık.

Bu artışın birçok sebebi var. Ülke ekonomisinin durumu ortada, Pandemide ego gelir elde edemedi. Ücretsiz taşımalar arttı. Toplu taşıma fiyatları da olabilecek en düşük seviyede tutuldu. Biz zor zamanda vatandaşın daha fazla ezilmemesi için hayati olan  ulaşım su gibi rakamları en alt seviyede tutuyoruz.

Peki biz bunları hangi kaynaktan yapacaktık. Dolaylı olarak sigorta primleri geciktirildi. Biz bu kaynakları sosyal desteklerden pandemi ve depremden sonra EYT’den emekli olanları kıdem tazminatında kullanıldı. Kredi çekmek istedi belediye meclisi izin vermedi. Kasım ayında ne EYT’lilerin emekli olacağı belliydi ne de 6 şubat depreminden haberden değildik. Belediyelerimizin gelirleri nereden nereye gelmiş. 2010 yılında 2,20 milyardı. 1,147 ile kapattı

İBB Bakan Işıkhan’ı yalanladı, SGK borcu açıkladı

ANKARA BÜYÜKŞEHİR’İN SGK BORCU

2019’da 16 milyon 900 bin lira belediyemizin sigorta borcu vardı. Şu anda 0… EGO’nun 5 milyon 180 bin vardı, şu anda 0… ASKİ’nin 3 milyon 500 bin vardı, şu anda borcumuz yok. Şirketlerin biz devraldığımızda 81 milyon dolar borcu vardı. Şu andaki borcumuz 174 milyon dolar. 5 milyar 571 milyon lira… Sanki biz hiç para ödemedik gibi ifade ediyorlar. 2019 ile 2024 arasında bu ödediğimiz bedellerin dışında 4 milyar 333 bin 892 lira SGK prim ödemesi de Ankara Büyükşehir tarafından yapılmıştır.

EN BORÇLU BELEDİYELER CHP’Lİ YALANI

Belediyeleri sayarken en borçlu belediyeler CHP’li diye yalan söylüyorlar. Keçiören Belediyesi 1 şirketi 2 bin 850 çalışanı var 456 bin lira. Bizde 16 şirket 30 bin çalışan var, sigortalı başına düşen 190 bin lira. Mamak Belediyesi 2 şirket var 296 milyon lira, Gölbaşı 272 milyon lira borcu. Kahramankazan’ın 240 milyon lira borcu var. Şimdi bunları CHP’li belediyeler sınıfına koyuyorlar algı operasyonu yapıyorlar.

‘İKTİDAR ALACAĞINA ŞAHİN VERECEĞİNE KARGA’

Kendi belediyelerinden mahsuplaşmaları yaptılar. Maalesef bu iktidar alacağına şahin, vereceğine karga. Çevre Bakanlığı’ndan bizim alacağımız var. Bizden önceki dönemde yapılan, Şehir Hastanesi yapılan yollar, köprüler ve Eryaman Stadından alacağımız var.

Şu andaki rakam 1 milyar 325 milyon. Ödemiyorlar arkadaşlar! Çalışma bakanına söylüyorum. Rakam 1 milyar 325 milyon lira takas yapalım. Mahsup edelim, alacağınızın 4’e birini hemen almış oluyorsunuz. Ayrıca Hazine satışlarından yüzde 10 pay verilmesi gerekirken, 171 milyon 609 bin lira yine alacağımız var. Hem bütün yükü hizmetleri artırarak sırtımıza sarıyorsunuz, bize teşekkür etmeniz gerekirken bir yandan kendi borcunuzu ödemiyorsunuz.

“BURADAN SAYIN BAKAN’A SESLENİYORUM”

TOKİ’den devredilmeyen arazilerimiz var. TOKİ ile beraber imar planını yaptığımız arsaların tapusunu vermiyorlar. Mukavele yaptık, vermiyorlar. Mahkemeye verdik, mahkeme yoluyla almaya çalışıyoruz. Bunu da takas yapalım Sayın Bakan.

Sayın Bakan bu yük bütün beledilerin yükü. Sadece ABB ya da CHP’li belediyelerin değil. Yıllardır SGK prim borçlarının faizlerini sildiniz, yapılandırma yaptınız. Şimdi de yapmanız gereken şey bu.

Buradan Sayın Bakan’a sesleniyorum. Eğer çok zor durumdaysanız faizleri silin, bankadan kredi çekip defaten 1.5 ya da 1.7 milyarın tamamını ödeyeceğim. Faizleri silin! Bütün belediyelerin sorunları aynı, bu yapılandırmaları yapmak zorundasınız.

Kaynak: TELE1