Mansur Yavaş’ın Yemek Sepeti’ne rakip olması tartışma yarattı

Yayın tarihi: 12 Haziran 2021 Cumartesi 9:26 am - Güncelleme: 12 Haziran 2021 Cumartesi 9:30 am

Ankara Büyükşehir Belediyesi, işletme sahiplerine katkı amacıyla komisyonsuz ‘Lezzet Ankara’ adında bir kampanya başlattı. Sosyal medyada tartışmaya yol açan kampanyaya Yemeksepeti’nden de yanıt geldi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, esnaflara destek olmak için Lezzet Ankara adında yeni bir uygulama başlattı. Yemek sipariş platformu olan uygulamada işletmelerden komisyon alınmayacak ve ücretsiz kayıt olunabilecek.

Uygulamayı sosyal medya hesabı üzerinden duyuran Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, şu ifadeleri kullandı: “Esnafımızın alın terini korumak adına %0 komisyonla ‘Lezzet Ankara’ var. İşletmelerimizin menülerini sisteme girmesinin ardından portalımızı sizlerle buluşturacak olmanın heyecanını yaşıyoruz.”

KAMPANYA TARTIŞMAYA YOL AÇTI

Kampanyanın ‘komisyonsuz’ olması ve Yemeksepeti’ne benzetilmesi sosyal medya tartışmaya yol açtı. Kimi kullanıcılar kampanyayı doğru ve gerekli bulduğunu belirtirken, kimi ise yanlış olduğu düşüncesinde.

Bir sosyal medya kullanıcısı kampanyayı eleştirerek, “Ankara Belediyesi niye Yemeksepeti’ne rakip oluyor? Yemeksepeti restoranları zorluyorsa getir kullanılır o da zorluyorsa başkası kullanılır. Kamunun işi bu sektöre girip tekel olmak değil bence” ifadesini kullandı.

Başka bir kullanıcı bu eleştiriye, “Kamu girince nasıl tekel oluyor halihazırda tüm piyasa iki büyük firma arasında bölüşülmüşken? Serbest piyasacı bir vatandaşsan ‘Kamu eli ile oligopol rekabete zorlanır, kâr marjlarını lokantalar lehine aşağı kırmak zorunda kalırlar’ şeklinde okumamak için direnme çabası nedir?” diye yanıt verdi.

YEMEKSEPETİ: DÜNYADA BİR İLK OLMUŞ BAŞKANIM

Daha önce restoran sahibi ile sosyal medyada komisyon ücretleri ve ödemelerin geç yapılması konusunda tartışan online yemek sipariş platformu Yemeksepeti’nin CEO’su Nevzat Aydın ise kampanyayla ile ilgili, “Dünyada bir ilk olmuş başkanım. Rekabet güzel şey. Sizi seviyoruz” diye yazdı.

Kampanyaya ilişkin bazı yorumlar şöyle: